Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Activitats / Any Clara Hammerl

El compromís i l´esperit de Clara Hammerl, als centres educatius

L´institut que du el seu nom al Port de Pollença organitza nombroses activitats per commemorar l´Any Clara Hammerl, declarat pel Consell de Mallorca per reivindicar el paper de les dones en la història local

En una de les activitats, els alumnes dissenyaren i construïren estels.

El Consell de Mallorca amb la col·laboració de l'Ajuntament de Pollença i Caixa Colonya, ha proclamat enguany Any de Clara Hammerl. És la segona dona que la institució insular reivindica i vol recuperar de l'oblid dins de la campanya "Mallorca té nom de dona".

Per a l´IES Clara Hammerl del Port de Pollença, aquest és un motiu d´orgull i, per aquesta raó, durant aquest any, duen a terme una sèrie d´activitats encaminades a reviure l´esperit d´aquesta personalitat.

Clara Hammerl, a part de ser la primera dona a Espanya que va ser directora d'una entitat financera, la caixa d'estalvis de Pollença, des de l´any 1908 al 1916, també va ser la primera dona que va fundar la primera escola fora de Madrid amb els postulats de la Institució Lliure d'Ensenyament el 1879; uns postulats que, encara ara, tenen ressò en els centres d´educació.

En el conjunt d´activitats que ja s´han dut a terme al centre, el dia 10 d´abril, els alumnes varen triar fer uns estels per simbolitzar l´esperit jove i les ganes d´aprendre que sempre varen caracteritzar aquesta figura. Varen ser tutoritzats pel Departament de Tecnologia. Un expert convidat va anar al centre i va ajudar els alumnes a fer-los.

També, des de la comissió de convivència, el dia 12 d´abril, es varen donar a conèixer una sèrie d´entitats que treballen amb joves i per als joves amb finalitats socials.

Els objectius d´aquesta jornada eren, per una banda, conscienciar els alumnes en les tasques socials i mostrar-los les vies necessàries per fer feina en organitzacions, fundacions i altres institucions de caire social i, per altra, conscienciar-los del valor que té ajudar els altres de forma desinteressada, com va fer Clara Hammerl.

Les entitats convidades varen explicar als escolars què feien, com, per què... I convidaven els nins a fer un taller o activitat per col·laborar amb ells.

A l´hora del pati, els professors i els alumnes varen compartir un berenar solidari, i després, les associacions convidades varen fer les seves exposicions i els tallers. Hi participaren l´Associació Prodis, que va explicar quina era la seva tasca i els nins varen fer una Rosa de Sant Jordi; la Fundació Vicenç Ferrer, que explicà la seva tasca a l´Índia; l´associació Abaimar, que explicà la seva feina i va fer un taller per fer una flor; el Banc d´Aliments, que va explicar als alumnes en què consisteix la seva feina i els escolars varen organitzar un espai de recollida d´aliments a l´entrada del centre; Dentistes sobre Rodes, que varen donar compte de la tasca que fan per tot el món i varen enregistrar un vídeo, fet pels alumnes, que anirà a altres països mostrant com s´ha de fer una bona neteja bucal; la Fundació RANA, que a més d´explicar la seva feina va projectar diversos documentals; i Metges del Món, que mostrà als escolars la seva tasca per nombrosos països.

Des del Departament de Naturals centre, i per fomentar l´admiració cap a la natura, es va animar els alumnes a fer fotografies de llocs naturals del municipi de Pollença, seguint els postulats de l´escola de Clara Hammerl, que propugnava l´admiració cap a la natura, i fins i tot, un dia per setmana, els alumnes sortien d´excursió per tal d´estar-hi en contacte i per conèixer-la un poc més.

Compartir el artículo

stats