Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

POBLAT TALAIÒTIC DE S´ILLOT

Una activitat per conèixer la rica i darrera etapa prehistòrica de Mallorca

La jornada didàctica al poblat talaiòtic de s'Illot, a Sant Llorenç, inclou tallers i visites al centre d'interpretació i al jaciment Permet als escolars observar in situ el patrimoni cultural i aprendre com vivien els primers pobladors de l'illa

Nombrosos alumnes de centres educatius de tota l´illa visiten cada any el poblat talaiòtic de s´Illot.

El poblat talaiòtic de s'Illot presenta la seva oferta didàctica que va adreçada, especialment, al alumnes de tercer cicle de primària i primer cicle d'ESO per a qui disposa de material didàctic elaborat. Ara bé, els altres cicles també hi poden participar atès que la visita s'adapta a l'edat dels assistents.

Les activitats es desenvolupen al llarg de tot el curs.

El poblat

El poblat de s'Illot és un del jaciments més importants de la cultura talaiòtica i postalaiòtica (850-123aC), tant per la seva varietat monumental, com per la seva complexa dilatada evolució històrica. Està format per diferents conjunts on es localitzen edificis comunals al voltant dels quals s'hi construïren les cases on vivia la comunitat. Conserva un extens tram de muralla que, originalment, devia envoltar la totalitat del poblat.

Durant la cultura talaiòtica (850 aC al 550 aC) apareixen noves construccions que, juntament amb un nou sistema social i econòmic, obren la darrera i més rica de les etapes de la prehistòria de les Illes Balears. Una característica rellevant és l'arquitectura ciclòpia, construccions d'edificacions amb grans blocs de pedra, la qual evidencia la complexa organització de la comunitat

El centre de visitants del poblat talaiòtic de s'Illot introdueix i complementa la visita al jaciment i pretén endinsar el visitant dins el món de la prehistòria i de la cultura talaiòtica, fer conèixer qui eren, com vivien, els costums i altres característiques dels pobladors de l'illa en aquesta època.

L'equip del poblat talaiòtic de s'Illot considera molt interessants aquestes sessions per a les escoles "ja que oferim un dia complet en el qual els alumnes podran gaudir d'una visita a un dels jaciments arqueològics més importants de la cultura talaiòtica de Mallorca".

Amb satisfacció comenten que "l'oferta didàctica ha tengut excel·lent bona acollida i molt bones crítiques per part dels col·legis i instituts que han escollit aquesta visita per complementar la formació dels escolars en la prehistòria".

Objectius

-Fer conèixer el patrimoni cultural del municipi.

-Conèixer de primera mà els talaiòtics.

-Aprendre com vivien els primers pobladors durant l'època talaiòtica.

-Veure un jaciment en constant activitat d'investigació arqueològica i científica.

Temporalització

Es du a terme en combinació amb la visita guiada al jaciment i al centre d'interpretació i un taller. Així, la jornada comença aproximadament a les 9:30 i acaba a les 13:30h. No obstant, el personal del poblat adapta el conjunt de l'activitat en funció dels suggeriments del professorat.

Centre d'interpretació, jaciment i tallers

Una vegada l'alumnat arriba al centre, l'equip de monitores els dóna la benvinguda i després comença la visita, que consta de tres parts:

-Visita guiada al centre d'interpretació

Els alumnes poden fer un repàs per l'època pretalaiòtica i talaiòtica, saber un poc més d'aquests primers pobladors, poden conèixer què feien, com es relacionaven, què menjaven... A més, tenen l'opció de veure una escena de la vida quotidiana d'una família de l'època a través del teatre virtual i observar una maqueta de tot el poblat que facilita una visió general de totes les estructures que conformen el jaciment.

-Visita guiada al jaciment

Per interpretar el que ja han vist dins el centre, els nins i nines passejaran per l'itinerari exterior i per damunt les passarel·les de fusta que enlairen els infants fins damunt les estructures, fet que possibilita veure el jaciment des de d'alt sense trepitjar-ho. Una vegada finalitzada la visita exterior, els alumnes poden visualitzar fotografies, la tasca realitzada pels arqueòlegs durant les seves excavacions, així com els objectes trobats al jaciment.

-Tallers

Finalment, la visita acaba amb un taller que els fa gaudir de l´experiència d´experimentar. Poden escollir entre els següents:

-Taller de ceràmica primitiva. Aprenen les tècniques primitives de ceràmica. Un cop explicades les tècniques, elaboren diferents recipients culinaris que s´emporten a casa.

-Taller d´elaboració de fones i taller de tir amb pilotes de tennis. Per parelles, aprenen a crear una fona per a cada un d´ells. Després practiquen el tir amb fona amb les pilotes.

-Taller de pintura rupestre. A partir de guixos, morters i pinzells naturals els nins representen les seves pintures rupestres tal com ho realitzarien els homes primitius.

Contacte

Les visites guiades són coordinades pel departament de Cultura de l´Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar.

Els centres interessats es poden dirigir al centre d´interpretació del poblat talaiòtic de s´Illot del carrer Llebeig, número 3 de s´Illot, telèfon 971 811 4 75 i al correu electrònic de contacte, rriera@santllorenc.es.

Per a més informació, a la plana web del poblat, www.talaiotsillor.es.

Sol·licituds

La direcció informa que les sol·licituds es poden formular a través del web i especificar-hi les preferències. Els horaris són oberts. Les visites guiades poden ser personalitzades segons les necessitats de cada escola. Al centres que tenen jornada xapada se'ls ofereix la possibilitat d'una una visita a sa Punta de n'Amer. Aquests aspectes s'han d'especificar a l'aparat "observacions" del formulari.

Compartir el artículo

stats