Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Projecte internacional

Un Erasmus per a immigrants a Son Canals

El centre d'adults de Palma coordina un programa europeu sobre acollida de dones immigrades que implica diverses institucions

Un Erasmus per a immigrants a Son Canals

El CEPA Son Canals durant dos anys coordinarà un programa europeu inclòs a l'Erasmus PLUS K 204, Intercanvi de bones pràctiques. Cal ressenyar que difícilment són concedits projectes d'aquesta acció, ja que requereixen la participació i la mobilització de diferents organitzacions i entitats, a banda de les educatives. De fet, en aquests darrers deu anys només se n'han concedit tres a les Illes Balears, incloent, enguany, el del CEPA Son Canals.

El projecte Citizens First: Integration Training for Immigrant Women té com a objectiu acollir a dones immigrades per oferir-los formació en un doble sentit: com a ciutadanes i com a membres d'una comunitat amb uns específics trets identitaris. Pel que fa a la integració en la ciutadania, Magdalena Balle, secretària del CEPA i coordinadora del projecte, considera que és bàsic organitzar cicles de xerrades entorn al que un estat democràtic ofereix i demana als seus habitants, tenint en compte la perspectiva de gènere. "És important per a les nostres dones conèixer la legislació tant estatal com autonòmica, incidint en els drets i deures cívics. Com a treballadores han de tenir accés a la legislació laboral i informació sobre el mercat de treball a Mallorca i la formació que en necessiten; poder accedir a la informació sobre temes de salut i dona en els cicles vitals: anticoncepció, maternitat i climateri; sentir-se protegides i protegir les seves filles contra la violència masclista, l'ablació, els matrimonis forçats, els abandonaments dels estudis imposats a les adolescents, etc". A més a més, pel que fa a l'aspecte d'integració dins de la comunitat d'acollida, la mallorquina, des del centre escolar els volen oferir no només classes sinó activitats socials perquè coneguin la llengua i la cultura de les Balears.

El CEPA parteix de les alumnes immigrades que, com exposa Balle, en certa mesura ja estan motivades i amb un cert grau d'identificació amb la comunitat d'acollida des del moment en què, lliurement, han volgut inscriure's en l'escola, vencent, sovint, reticències del seu entorn més proper. Elles, una vegada rebuda la formació esmentada i aconseguida la seva identificació amb la nostra cultura cívica i identitària, podran facilitar que altres dones del seu cercle familiar i de barri acudeixin al CEPA per participar en un procès semblant al seu.

El projecte es desenvoluparà durant el curs 2017-2018 i 2018-2019. El dimecres dia 20 de setembre es van reunir els socis que participaran en el programa: l'Institut de la Dona, Treball Solidari, PalmaActiva, Serveis Socials de l'Ajuntament de Palma, el Fons Mallorquí de Solidaritat, BALCAT (associació de dones malianes). Es van crear sinergies molt interessats per programar diferents activitats que es duran a terme aquests dos anys que durarà el projecte.

Els centres associats són: UTL (Universidade dal Tempo Libero) d'Itàlia, Folkuniversitetet de Suècia i Académie de Crétiel de França.

El CEPA Son Canals té una llarga trajectòria i experiència en projectes educatius europeus. Des de l'any 2006 n'ha coordinat 4 amb dotze països europeus, sempre ha desenvolupat el paper d'institució coordinadora. Els darrers any s'ha centrat més en projectes de gènere, i amb el darrer, Ladycafe: formació integral de dones majors de 45 anys va rebre el reconeixement de 'Success Story' per la Comissió Europea.

Aquest programa es du a terme a més de l'oferta educativa del centre per a persones adultes.

Les persones a partir dels 18 anys poden accedir als estudis d'ESPA (ESO), tant presencial com semipresencial i té l'avantatge que cada curs es pot fer en un quadrimestre, per tant en cada curs escolar es poden aprovar dos cursos. I a més s'ofereixen Ensenyaments Inicials: Alfabetització, Neolectors i Consolidació; Curs d'acollida lingüística; Espanyol per a immigrats; Curs de preparació per a la prova d'accés a l'UIB per a majors de 25 anys; Curs de preparació per a la prova d'accés a CFG; Cursos de Català: A2, B1, B2, C1; Cursos d'Anglès: 4 nivells; Cursos d'informàtica; Taller de Teatre i Història de Mallorca.

Des de l'Associació d'Alumnes s'ofereixen cursos de Francès per a accés UIB de majors de 25 anys, Ball de bot i Aula folk: xeremies, flabiol i tamborí.

Compartir el artículo

stats