Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Col·legi públic Escola Nova (Porreres)

Els invents dinamitzen la Setmana Cultural

Tot l'alumnat i professorat hi participa. El col·legi públic Escola Nova de Porreres organitzà un any més les jornades culturals que, com és habitual, celebren a la darrera setmana de febrer.

Objectius

-Aprofundir en el tema del curs: els invents.

-Garantir el principi d'integració perquè tot l'alumnat pugui tenir les mateixes oportunitats. Amb aquesta intenció es fan activitats que afavoreixin la convivència entre l´alumnat de diferents aules i cursos.

Temporització

El cicle d´infantil aprofita tota la setmana i primària, els tres dar-rers dies de la mateixa setmana.

Els invents

Aquesta escola del Pla de Mallorca explica que a principi de curs "engegam un procés participatiu de tria del tema del centre en el que hi intervenen tots els nins i nines, des dels més grans al més petits. Després cada aula elegeix un nom que hi estigui relacionat. Enguany, després de la votació de tot l´alumnat, va ser el dels i invents".

D'aquesta manera, el nom de les aules de l´etapa d´infantil són la Sitra, els Xupa-xups, les Motos, els Camions, els Avions i les Ulleres. A primària han escollit el Foc, el Metro, la Ràdio, el Coet, el Globus Aerostàtic, les Plaques Solars, els Videojocs, els Robots, els Ordinadors, el Cinema i l´Internet.

Cada aula elabora un projecte per conèixer millor l´invent d´aula escollit i dissenya tot un recorregut per anar descobrint reptes i indagant sobre tot allò que es vol saber sobre aquest tema. El nins i nines són els protagonistes. Partint del que saben i de les experiències personals, amplien, descobreixen nous elements a través de l´experimentació i l´elaboració de materials. Pel desembre editen la revista escolar Tenim estil,en format calendari i cada aula fa una petita mostra del projecte que s´ha treballat a l´aula.

Educació infantil

Al més febrer duen a terme les Jornades Culturals amb activitats, tallers i sortides relacionades amb el tema del centre que tenen una durada diferent a infantil i a primària.

Les de segon cicle d'educació infantil ocupen tota la setmana. Es creen quatre grups a fi d'intervenir en els quatre tallers. Els d'enguany han estat:

-Baldufes. Han pintat un cd, li han introduït un llapis i les han fet ballar.

-3 en retxa. Joc construït amb cartró i taps de botella.

-Pissarra màgica amb una bossa transparent, sabó i pintura.

-Puja i baixa amb una botella, una canyeta i una imatge que pot pujar i baixar.

Pel que fa a les sortides pel poble, han anat a la fàbrica de galletes on els explicaren el procés d´elaboració i els obsequiaren amb els seus productes.

A Agromart els alumnes feren un tast de la seva mercaderia, begueren un suc i menjàrem galletes i formatge.

Segueixen contant des de l'Escola Nova que durant la setmana també reberen la visita de l´únic espardenyer que queda a Mallorca qui mostrà com es fan les espardenyes d´espart. Al pavelló Joan Llaneres participaren en un invent-circuit de psicomotricitat.

Educació primària

Els grups-classe d'aquesta etapa aprofitaren de debò les nombroses sortides. A Palma anaren en metro fins a la Universitat i es passejaren per l´Ajuntament, Consell de Mallorca, l´Hort del Rei i Parc de la Mar. A Montuïri visitaren el jaciment de Son Fornés "per conèixer els invents que hi havia a la prehistòria".

A Porreres, a Agromart, els nins i nines comenten que "el que més ens va agradar va ser entrar a la càmera de conservació i el berenar que ens donaren". Col·laboraren en el programa Cita den Caragol de Ràdio Porreres i entrevistaren el seu conductor, Toni Joan Garcies. A la fàbrica Rosselló el va cridar molt l'atenció "un forn llarguíssim per torrar les galletes".

Per altra part, els alumnes d'aquesta etapa de primària van participar en tallers que "activaven la imaginació". Destaquen l'elaboració d´objectes esbojarrats on posaven a prova la seva imaginació per crear un objecte peculiar i inusual; la construcció de coets personalitzats amb la foto de l´alumne qui era el comandant; la fabricació d´una ràdio; els prototips d´invents que s´havien de situar en un futur i que actualment no existeixin; la fabricació d´instruments amb material per reutilitzar; panells informatius sobre invents amb detallada descripció...

Invencana 2017

Les jornades acabaren en una gimcana que aquest curs han anomenat "Invencana 2017" on els alumnes posaren a prova diferents tipus d´habilitats, enginy, atenció i coneixements relacionats amb els invents. A més a més, els alumnes de 6è de primària i els mestres disputaren un partit del joc de "mato" en un ambient d´humor i diversió.

Concurs i exposició

El col·legi Escola Nova de Porreres finalitza l'explicació de les extraordinàries i participades Jornades Culturals 2017 tot indicant que el simultani, participatiu i fantàstic concurs de creació d´invents i l'exposició als passadissos han assolit un gran èxit i conviden a visitar els blocs de les aules i el web http://ceipescolanova.com.

Compartir el artículo

stats