Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Col·legi Ramon Llull (Andratx)

La cursa solidària del Dia de la Pau

Sota el títol "Esforç i esport solidari. Ramon Llull col·labora amb Save the Children", el col·legi Ramon Llull d'Andratx explica la macro activitat que varen dur a terme el passat dilluns 30 de gener amb motiu de Dia Escolar de la No violència i de la Pau. Aquesta jornada -coneguda pel DENIP- fou creada l'any 1964 a Espanya pel poeta, pacifista i inspector d'educació, el mallorquí Llorenç Vidal com a punt de partida per a una educació no violenta i pacificadora de caràcter permanent, amb motiu de l'aniversari de la mort de Mahatma Gandhi.

Amb la coordinació del Departament d'Educació Física, per segon any consecutiu l'escola va celebrar el Dia de la Pau organitzant una cursa solidària a favor de la ONG Save the Children per recaptar diners per ajudar els nins més necessitats. Els alumnes -des de 1r fins a 6è de primària- varen córrer dintre d´un circuit pel camp de futbol i, en funció del nombre de voltes que aconseguien realitzar, recaptaven diners. En canvi, els d´ESO varen córrer pels voltants del camp de futbol i cada alumne aportà una quantitat econòmica.

Quilòmetres de solidaritat

La cap d'estudis d'infantil i primària, Maria del Mar Serrano, assegura que molt més que una activitat esportiva, la cursa permet treballar la defensa i promoció dels drets de la infància dins i fora de l'aula. A través de les activitats didàctiques, l'alumnat coneix més de prop la situació que milions de nins i nins de països més desfavorits viuen diàriament. Cada quilòmetre recorregut compta per arribar a la meta a fi d'aconseguir que tots els infants del món tenguin assegurat el compliment dels seus drets.

"Junts lluitam perquè els menors de cinc anys puguin sobreviure en països com Etiòpia, Níger, Burkina Faso... Assegurant l'accés a l'aigua, asseguram la supervivència infantil. Gairebé tres quartes parts del planeta són aigua: els rius, els mars, l'aigua dels núvols, els casquets polars ... Tots sabem que l'aigua és essencial per a la vida; però, tot i això, accedir a l'aigua potable per a moltes persones del planeta és un repte difícil d'obtenir".

L'activitat ha permès que alumnat i professorat reflexionin junts sobre el fet que "sobreviure en regions com Afar a Etiòpia és més difícil".

Com a exemple, indiquen que "una ampolla d'un litre d'aigua costa aproximadament un euro. Com la pot comprar la gent que perd els seus mitjans de vida a causa de la sequera? La manca d'aigua en els moments de major sequera provoca el tancament temporal d'escoles i que els nins i nines abandonin les classes. No es pot estudiar amb set! El consum d'aigua no potable o contaminada els provoca malalties que fàcilment es poden prevenir, com la diarrea".

Objectius

-Conscienciar l´alumnat de la importància d´ajudar els més necessitats.

-Gaudir d´una jornada lúdica i solidària.

-Promoure l´esport a l'àmbit de l´alumnat i del centre.

Temporització

La jornada va tenir una durada de 4 hores, tot el matí.

Descripció

L´activitat consistia en realitzar una cursa solidària al camp municipal de futbol d´Andratx. Des de primera hora, els alumnes es desplaçaren des de l´escola al camp de futbol, on havia preparats dos circuits de diferents mides per on haurien de córrer els alumnes en funció de la seva edat.

Els més petits corrien durant 5 minuts donant voltes al circuit petit; mentre que els més grans ho feien durant 10 minuts a un circuit amb més distancia.

Els alumnes havien de cercar-se uns patrocinadors (familiars) i, en funció del nombre de voltes que aconseguien fer, rebien una quantitat de diners pactada entre ells. D´aquest manera es motivava l´esforç i l´esperit de sacrifici per recaptar una major dotació per a Save the Children.

El desenvolupament de l´activitat va començar amb un lleuger passeig des de l´escola fins al camp de futbol, el qual va servir d´escalfament per als més petits. En arribar al camp, realitzaren una petita pausa per berenar i, d´aquesta manera, agafar forces. A les 10:30, amb molta puntualitat, començaren les curses per ordre dels més petits als més grans i també iniciaren el seu circuit exterior els alumnes de secundaria.

Els grups estaven distribuïts per classes i cada una estava diferenciada per colors per tal de distingir-los i tenir-los més controlats.

Al llarg de la setmana es varen recollir els diners recaptats que s´enviaren a la ONG.

La satisfacció per l'acceptació per part de l'alumnat així com la seva participació han encoratjat l'equip educatiu a continuar amb aquesta activitat formativa, solidària i esportiva: "Arran de l´èxit aconseguit aquests dos anys, esperam poder repetir l'experiència al curs vinent i que, tant nins com professors, puguem gaudir d´un dia tan divertit i gratificant com aquest".

Agraïment

Finalment, volen agrair la col·laboració de l´Ajuntament d´Andratx per facilitar el camp de futbol i tota una sèrie de material per muntar els circuits i, també, la de l´APIMA la qual va aportar l´aigua per als participants.

Compartir el artículo

stats