Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Activitats

La ciència ciutadana, a l´escola

Els alumnes de tercer i quart d´ESO del col·legi Sant Vicenç de Paül de la Soledat participen al projecte ´Saca la lengua´

El passat 1 de febrer, els biòlegs Luis Bejarano i Andrea Blanco visitaren el centre per explicar el projecte als alumnes. SANT VICENÇ DE PAüL

Els alumnes de tercer i quart d'ESO del col·legi Sant Vicenç de Paül de La Soledat hem participat al projecte de ciència ciutadana ´Saca la lengua´. Aquest projecte, el coordina el Centro de Regulación Genómica (CRG) de Barcelona amb col·laboració amb l'Obra Social La Caixa.

La ciència ciutadana es coneix com aquells projectes i iniciatives científiques les quals estan obertes a que qualsevol ciutadà hi participi. D'aquesta manera els ciutadans col·laboram ajudant a aconseguir dades que després els científics analitzaran i els serviran per extreure conclusions que, ja sigui de forma directa o indirecta, ens ajudaran a avançar en ciència i, per tant, ens aportaran una millor qualitat de vida. En aquest cas concret referit a l'àmbit de la salut.

El projecte es basa en l'estudi de la flora bucal, es a dir, el conjunt de microorganismes (bacteries i fongs) que viuen dins la nostra boca. Així, l'equip de científics de "Saca la lengua" que ens va visitar (format pels biòlegs Luis Bejarano i Andrea Blanco) ha anat recollint mostres de saliva d'escolars de tot l'estat espanyol.

El dia 1 de febrer, després de contactar amb ells, vingueren al nostre centre a explicar-nos el projecte, la seva feina com a científics i a recollir mostres de saliva d'alguns alumnes que volguéren fer la seva aportació a la ciència. Gràcies a les seves explicacions, coneguérem que l'objectiu principal de l'estudi és obtenir dades fiables sobre la diversitat de microorganismes que viuen a la nostra boca i relacionar-ho amb factors externs de caire ambiental i socials. Ens contaren que la hipòtesi inicial de l'estudi és que el microbioma és esencial per al bon funcionament de les funcions bucals i per a la protecció de la boca. També vàrem conèixer moltes curiositats com que al nostre cos tenim més bactèries que cèl·lules humanes, que la microflora es troba a molts altres llocs com a la pell, que a cada part del cos trobem una microflora diferent i que molta d'aquesta microflora és beneficiosa per a nosaltres...

També coneguérem el procés d'agafar les mostres de saliva (ja que nosaltres en donàrem) i ens explicàren com es processaran. Varem veure com esbrinar el ph (nivell d'acidesa) de la nostra boca i com agafar de la nostra pròpia boca les mostres de saliva. Els alumnes que donaren saliva varen emplenar un formulari sobre els seus hàbits de vida, per així poder relacionar-ho amb els resultats de la mostra.

Gràcies a aquesta experiència hem pogut veure en directe com treballen uns científics de veritat, hem participat en un projecte científic real i hem vist a la pràctica molts dels continguts treballats a les assignatures de biología, física i química o ciències aplicades. Però sobretot ens hem adonat de la importància de la ciencia com a disciplina que estudia el món on vivim i que aporta dades que poden fer que la nostra salut i, en general, la nostra vida sigui més bona.

Compartir el artículo

stats