Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

´7 Ciències´

Ciència en viu a l'IES Santa Margalida

Aquest centre organitzà una nova edició de la fira '7 Ciències', que també comptà amb la participació d'alumnes del CEIP Eleonor Bosch i CEIP Vora Mar

Alumnes durant una de les activitats.

Els passats dies 21 i 22 de març l'IES Santa Margalida celebrà una diada dedicada a la ciència per setè any consecutiu. Hi participaren els alumnes d'ESO del centre i els alumnes de tercer cicle d'Educació Primària del CEIP Eleonor Bosch (Santa Margalida) i CEIP Vora Mar (Can Picafort). A més, el dilluns 21, el centre obrí les portes de 17 a 19 hores per tal que els pares, familiars o qualsevol membre de la comunitat educativa pogués gaudir d'aquesta experiència. El grau de participació fou un èxit.

Els departaments implicats a aquesta mostra -Matemàtiques, Tecnologia, Biologia i Geologia, Física i Química, CFGM d'Atenció a persones en situació de dependència i la Comissió de Biblioteca- foren els encarregats a través dels experiments, tallers, jocs i gimcanes d'engrescar l'alumnat. També es varen impartir tallers relacionats amb situacions de risc i materials perillosos supervisats per un grup de bombers.

El taller de Tecnologia oferia una exposició de treballs que abraçava diferents temàtiques com estructures i mecanismes, centrals elèctriques, electricitat i electrònica, robots lego, tangram i experiències relacionades amb el càlcul de volum.

Al laboratori de Matemàtiques, els alumnes es trobaven amb una experiència sobre els set ponts de Königsberg, famós problema matemàtic que va donar lloc a la Teoria de grafs. També participaren en jocs de lògica i del Teorema de 4 colors proposat per Wolfgang Haken i Kennet Appel.

El departament de Biologia i Geologia varen presentar els següents experiments: Elaboració de pasta de dents, T'has rentat les dents?, Pals de bruixa, Aire de núvol ardent, Bombolles àcides, Saïm d'osset i Coca-cola. A més, hi havia un estant per totes aquelles persones que volien col·laborar amb la ONG Dentistas sobre ruedas. Aquí es podia aprendre com es forma la càries i com es pot combatre.

Al laboratori de Física i Química es podien observar molècules d'aigua, oxigen, diòxid de carboni... construïdes pels alumnes. D'altra banda, els participants gaudiren experimentant amb diferents gasos, aprengueren què és la tensió superficial i què mesuren el luxòmetre, el sonòmetre i el CAi.

La Comissió de Biblioteca organitzà per primera vegada una gimcana en el marc de les 7 Ciències. Els alumnes havien de resoldre endevinalles relacionades amb la ciència, descobrir qui eren els personatges misteriosos, tots ells científics de renom, traduir la paraula ciència en diferents idiomes i resoldre mots encreuats. Es podien consultar els llibres de la biblioteca i els ordinadors.

El CFGM, Atenció a persones en situació de dependència, prepararen un circuit per invidents, diferents jocs grupals adaptats per a persones dependents i tallers de somatometria on, entre d'altres coses, els alumnes podien saber quina pressió arterial tenen, el nivell d'oxigen en sang i el seu grup sanguini.

Esperam amb il·lusió la fira científica del curs vinent. Ha estat una experiència molt enriquidora.

José Manuel Mazzini Mendona, Daniel Castro Rodríguez i Mohamed Doudouch, alumnes d'FPB 1 IES Santa Margalida

Compartir el artículo

stats