Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Projectes, experiències, activitats

'SOS Europe' a l'IES Bendinat

Exposició de fotografies sobre activitats a cada uns dels països a Bendinat.

"Bremen 2013. Disset professors de sis països europeus estan reunits per posar fil a l'agulla a un projecte que pretén involucrar estudiants de quart d'ESO i primer de batxillerat en el coneixement d'una Europa que des de la diversitat vol construir la consciència de ciutadans europeus. Els instituts participants són Pencho P. Slaveikov, de Sofia, St Paul's College de Dublín, Liceo Scientifico Statale C. Cavallieri de Parabaggio, Zespól Szkól Ekonomicznych de Torun i l'IES Bendinat de Calvià. El projecte: SOS Europe. Supporting Our Sensibility towards Europe". Aquestes són les paraules introductòries que de l'explicació d'aquest engrescador i internacional projecte, fa el professorat del centre.

Els meetings

La dinàmica d'aquest Commenius s'ha gestionat en trobades a cada un dels països participants al llarg de dos anys. La primera fou a Dublín. Fou el primer tast entre els estudiants i les seves famílies, ajudats pel treball sobre la cuina i les seves manifestacions geogràfiques i per la posada en comú dels valors materials i immaterials de cada lloc.

El bon clima generat ja des d'un principi contagià la resta de trobades que anà creixent progressivament. A Parabiagio, les relacions interculturals quedaren perfectament fermades amb l'anàlisi sobre els jocs tradicionals i els jocs populars i la conseqüent praxis in situ. Queda demostrat el fet ancestral del joc tradicional, les baldufes, i la semblança entre els jocs populars actuals a Europa. L'exemple més clar, el futbol.

A Bulgària, coincidint amb el dia d'Europa, 9 de maig, i amb la celebració de l'aniversari de l'escola amfitriona, els alumnes seleccionaren poemes i cançons per a interpretar-los. Paral·lelament a totes les escoles participants es realitzà un acte commemoratiu i se n'elaborà un flashmob.

La penúltima tingué lloc a Torun (Polònia) durant el més de desembre de 2014 i aprofità l'avinentesa del Nadal, com a festivitat pilar de la cultura europea, per girar entorn de les peculiaritats que adopta a cada un dels països participants. Val a dir, que el cant de la Sibil·la quallà perfectament amb l'esperit del sopar nadalenc polonès i amb la decoració ad hoc de Bulgària, Irlanda i Alemanya.

Finalment, i després de dos anys, la cloenda del projecte s'ha realitzat a l'IES Bendinat on s'ha fet una avaluació dels resultats a partir de dos eixos. Per una part, a través de l'elaboració de quatre videos que reflecteixen les vivències quotidianes dels joves participants sobre el món de la música, la moda, els esports i la tecnologia. I per l'altra, de l'avaluació dels resultats aconseguits des dels objectius que inicialment es varen marcar. El panell de fotografies representatives de la vida diària d'un jove en aquests països va sembrar el desconcert entre aquells qui provaven d'endevinar de quin lloc es tractava.

Alumnat implicat

La magnitud del projecte queda perfectament plasmada en la quantitat d'alumnes, pares i professors que de manera directa i indirecta s'han involucrat a cada una de les activitats programades en i per als països participants. I no només en l'elaboració de les tasques marcades a cada un dels encontres, sinó també, a l'hora d'acollir els estudiants a les seves cases i fer-los partíceps del seu dia dia. Hi ha hagut més de cent participants, dels quals 30 alumnes i 25 professors són de l'IES Bendinat.

Objectius

Amb aquestes trobades i al llarg d'aquests dos anys, els objectius inicials han anat prenent forma. L'intercanvi cultural i la consciència de ser ciutadans europeus s'ha bastit amb una convivència intensa entre l'alumnat i les famílies que els han acollit. La tolerància i el necessari diàleg per a qualsevol tasca programada s'han hagut d'activar, talment les formes adequades per a entendre i acceptar la diversitat i la pluralitat. N'Anaïs, alumna de quart d'ESO, precisament parla del Commenius "com d'una experiència que li ha permès mostrar a la gent d'altres països, la seva llar i els seus costums, així com conèixer nous països, nous idiomes i noves cultures".

La conseqüència immediata d'aquest intercanvi marca dos dels altres objectius del projecte. "Millorar i practicar l'anglès, perquè aquesta ha estat la llengua de comunicació entre els alumnes, les famílies i el professorat", com ha puntualitzat na Maria. I "mantenir les amistats fetes tant com sia possible a través dels mitjans tecnològics actuals", com deia na Sabina.

Etapa final

Bendinat 2014. El Commenius ha arribat a la seva etapa final. El conjunt de petits projectes realitzats a cada una de les escoles, a poc a poc, ha anat calant, d'això en son conscients tots els que hi han participat. Ha actuat, com indicava en Guillem Mora, el coordinador del projecte a l'IES Bendinat, "com una pluja fina, que discreta, inconscient i insistent va empapant-nos, en aquest cas, de valors altament positius que, tard o d'hora, emergeixen".

La fitxa de l'activitat: IES Bendinat

Denominació: SOS Europa

Alumnat: 4t ESO I 1r batxillerat

Qui l´aplica: Professorat interessat en l´experiència Per a més informació: Guillem Mora - tel 971 402 565 (institut) - iesbendinat@educacio.caib.es

Compartir el artículo

stats