Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Projectes, experiències i activitats

Fira del Medi ambient a l'IES Manacor

Alumnes en un experiment de la fira dedicada als boscs, l´any 2011.

Els propers dimarts 12 i dimecres 13 de maig, l'institut Manacor celebra la Fira del Medi ambient en horaris de 9 a 15 i 9 a 14, respectivament. Enguany el tema central versa sobre el món vegetal. La fira s'organitza en diferents estands on cada un, sota la supervisió del professorat, mostra diferents experiències o maquetes mentre que l'alumnat es responsabilitza de fer-ne l'explicació.

Les experiències que es duran a terme en aquesta edició són les següents:

1. Racons de plantes aromàtiques, medicinals, tòxiques per a l'home, de zones àrides i ornamentals.

2. Falta de nutrients.

3. Taller d'olis essencials.

4. Observació de capil·laritat.

5. Geotropisme.

6. Fototropisme.

7. Relació entre vegetació i erosió.

8. Reproducció vegetal.

Per altra part, tendrà lloc una xerrada a cura d'un apicultor per conscienciar sobre la importància de les abelles en la pol·linització i en el desenvolupament de la vida.

Visites

La fira és oberta a tothom. De moment està prevista la visita dels centres de primària de Manacor, dels grups de 5è de l'escola de s'Horta i de 1r de batxillerat de l'IES Felanitx.

Objectius

-Implicació de l'alumnat en diferents activitats relacionades amb el medi ambient.

-Conscienciació de la importància de tenir cura del medi ambient.

-Guarnir el centre de racons de plantes.

Una fira arrelada

Explica la comissió de Medi ambient de l'IES Manacor que aquesta activitat es va iniciar fa prop de 10 anys, "per això diem que és un dels actes que ja ha esdevingut tradició a l'institut Manacor".

Va néixer amb l'objectiu de fomentar la cultura mediambiental i potenciar la defensa del medi augmentant el coneixement d'aspectes ambientals que afecten la salut i la qualitat de vida.

Al llarg de la dècada s'han elegit diferents temes monogràfics en torn del quals ha girat el muntatge de cada edició com, per exemple, les piles (2006), el canvi climàtic (2007), el tema solar (2008), la contaminació (2010), mars i oceans (2014).

L'any 2009 es dedicà a l'aigua "amb la finalitat que ens adonàssim que aquest líquid resulta indispensable per al desenvolupament de la vida", recorden els organitzadors. L'esquema de la mostra girà entorn a l'aigua en tots els idiomes, dites i refranys; la importància, el problema, l'ús; aigua potable, l'aigua en els éssers vius, contaminació, consum, consells per al seu estalvi i l'aigua i l'energia.

2011: El bosc

L'any 2011, i sota el lema "el bosc", el assistents a la fira pogueren observar el vídeo sobre els diferents tipus de contaminació, la presentació relativa a la contaminació lumínica, el funcionament d'una dessalinitzadora solar, diferents tipus de llums (deixats per l'empresa Socías y Rosselló) on destacava una làmpada de leds, duita expressament per a la fira manacorina des de València (deixada per Fiberlight). Aquí es podien veure clarament els tipus de llum que més i menys contaminen lumínicament, els que més i menys consumeixen energèticament i quines eren les zones amb més contaminació lumínica a les Balears.

Diferents grups d'alumnes varen mostrar una xemeneia solar, el funcionament del motor Sterling, com es pot fer fàcilment una pintura ecològica casolana amb llet, salfumant i colorant alimentari, la relació d'alguns tipus de líquens amb la contaminació atmosfèrica, un experiment amb cebes, la germinació de llavors amb un medi que reproduïa la pluja àcida i eutrofització de l'aigua. En un altre aspecte -el social- es podia observar la contaminació lingüística present a carrers i bars de Manacor.

2012: Mobilitat sostenible

L'any 2012 s'elegí la mobilitat sostenible "amb l'objectiu de facilitar als alumnes una altra alternativa als seus desplaçaments i estimular un comportament ciutadà en relació amb l'ús del vehicle i, en particular, amb la protecció de la qualitat de l'aire". La prevenció d'emissió de gasos que provoquen l'efecte hivernacle i impulsar l'ús dels mitjans de transport sostenibles (bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics) foren altres continguts que es presentaren.

2013: Ecologic@sa.

Amb el nom Ecologic@sa, l'any 2013 va ser dedicada a la llar sostenible i respectuosa amb el medi ambient. "És a dir -apunten des de l'IES Manacor- cases sanes amb l'objectiu de conscienciar-nos sobre la importància de la construcció de cases amb materials ecològics i la utilització de manera eficient dels recursos i de fomentar l'estalvi energètic".

Entre d'altres, les exposicions i activitats van ser:

-Placa fotovoltaica per a la producció d'electricitat.

-Fotografies de cases i ciutats fetes d'aquests materials.

-Comparació del consum energètic en la utilització de bombetes de diferents tipus.

-Mostra de la casa mallorquina com a exemple d'ecocasa.

-Depuració per llacunatge.

-La utilització del Mur Trombe per refrigerar i encalentir les cases.

-Il·luminació a la llar amb llum natural.

Fitxa del centre: IES Manacor

Denominació: Fira del Medi ambient Alumnat: ESO, 1r batxillerat i CFGM

Qui l´aplica: Departaments de Física i química, Ciències naturals, Orientació i de cicles formatius de FP de grau mitjà

Quan: 12 i 13 de maig de 2015 Per a més informació: Joana Maria Castro Martí (coordinadora) Tel. 971 551 489 iesmanacor@educació.caib.es

Compartir el artículo

stats