Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Les nostres escoletes: EI Municipal Colònia de Sant Jordi

Joana Maria Garí Mairata: "L'escoleta participarà en la Rua i els nins faran les decoracions amb material reciclat"

Alumnes d´1-2 anys en un joc heurístic.

Nadal, Reis, Sant Antoni... i al febrer, les festes de Carnaval presidides pel rei Carnestoltes. “L’escoleta enguany participarà molt activament en la Rua del municipi. L’equip educatiu -juntament amb totes les famílies- organitza una comparsa per sortir el 14 de febrer i confeccionarà també una carrossa. Seran els mateixos alumnes qui elaboraran manualment i amb material reciclat moltes de les decoracions”. Amb aquestes paraules, anuncia la intervenció del centre en la celebració dels Darrers Dies la seva directora Joana Maria Garí Mairata qui ocupa el càrrec ara fa un any, des de gener de 2014.

-Al voltant dels anys 90 va néixer la primera escoleta a la Colònia de Sant Jordi.

-Estava situada a l’actual centre cívic. Passats uns anys es va traslladar a ca ses Monges on hi va estar durant cinc o sis anys. Sorgí la necessitat de crear una escoleta per deixar de ser guarderia i fou així com es va construir una nova més gran i adaptada a la nova normativa de primer cicle d'educació infantil.

-On està ubicada?

-A l’entrada del poble, just al costat del col·legi públic.

-Sou un centre municipal. Podríeu explicar com us gestionau?

-La gestió des del gener de 2014 es realitza a través de l’empresa Lireba Serveis Integrats S.L i l’Ajuntament treu a licitació pública aquest servei periòdicament.

-Indicau les funcions que desenvolupa l'empresa adjudicatària.

-Es responsabilitza de la contractació del personal educatiu, gestió i planificació educativa del centre, gestió de la neteja i desinfecció així com la gestió de manteniment, compra de materials didàctic i educatiu, assegurances... És una gestió integral del servei per part de l’empresa Lireba.

-Qui gestiona la part pedagògica?

-L’equip docent de Lireba juntament amb els tècnics de l’Ajuntament.

-Descriviu l'alumnat.

-És sobretot peninsular, la major part de les famílies treballen al sector serveis i necessiten del servei de l’escoleta, sobretot en temporada alta.

-Com us afecta la ubicació en zona turística?

-Tenim una pujada d’alumnat durant els mesos d’estiu i és quan l’escoleta es troba en ple funcionament. Actualment la tendència ha anat canviant i, des de gener i fora dels mesos de temporada turística, hem notat un augment de les matriculacions a causa de la importància i el treball continu que hem realitzat per fer conèixer la importància de matricular els infants durant tot l’any i beneficiar-se així del projecte educatiu anual.

-Feis la cronologia de la jornada escolar.

-Els infants van entrant progressivament a les seves aules fins les 9:30h on hi troben una proposta de joc. Seguidament ens donam tots el bon dia. A continuació, berenen i sortim al pati a esplaiar-nos (els nadons queden a l’aula a fer el descans). Després es duen a terme les activitats programades com ara, el joc heurístic, l’experimentació, la psicomotricitat... sempre adaptades al grup-classe. La sortida és a partir de les 12:30h, si no queden a dinar i s’acullen al servei de recollida.

-Celebràreu Sant Antoni?

-Efectivament, com ho feim amb totes les festes populars més significatives. Els infants participaren molt activament en la decoració de l’escoleta. Organitzàrem diferents activitats com murals de Sant Antoni, màscares de dimoni, berenàrem tots plegats de pa amb sobrassada, cantàrem cançons i tocàrem la ximbomba...

-Què opinau de la implicació de l'escola amb les nostres festes populars?

-Ha de formar part de la comunitat i s’ha implicar en la participació de les festes populars. Els infants han de conèixer de ben petits les festes populars de Mallorca i del municipi i des de l’escoleta s’han de transmetre els seus valors, fomentant la participació i implicació de les famílies.

-Teniu menjador?

-L'escoleta no disposa de servei de menú, però es fa responsable del servei de menjador. Són els propis pares qui duen des de casa el menjar preparat en carmanyoles. L’escoleta té cuina per refrigerar i encalentir el menjar i Lireba s’encarrega de la gestió del pla d’APPCC.

-Els vostres alumnes es troben en una època d’intens aprenentatge. Podríeu enumerar alguns alguns processos d’aprenentatge que incorpora un alumne que va a una escoleta de 0-3 anys?

-Aprèn a tenir autonomia, a sentir-se segur, a relacionar-se amb els altres, a superar petites dificultats, a expressar els seus sentiments, a descobrir el seu propi cos i a desenvolupar-se en el seu entorn entre d’altres moltes coses.

La fitxa del centre:

EI COLÒNIA DE SANT JORDI

Nivells d’ensenyament: Primer cicle d'educació infantil (0-3 anys) Adreça: C/ Ses Escoles s/n (07638 Colònia de Sant Jordi) Telèfon: 971 655 388 C/e: coloniadesantjordi@lirebaescoletes.com

Alumnes: 27 Grups: 3 aules (una de 0-1 anys, una d’1-2 anys i una de 2-3 anys) Horari: 8:00 a 16:00h Personal docent: 4 educadores (1 mestra d’educació infantil i 3 tècnics) Serveis: Acollida i menjador.

Compartir el artículo

stats