Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Activitats / Cinema

´Camí a l´escola´, o la lluita per a aprendre

CineCiutat i els cinemes Rívoli han estrenat aquest documental que narra les vicissituds de quatre infants de llocs remots per arribar a les seves escoles

Els germans petits de Samuel, de l´Índia, l´empenyen durant quatre quilòmetres per arribar a l´escola.

En Jackson (11 anys, de Kenya), en Carlitos (11 anys, d´Argentina), na Zahira (12 anys, del Marroc) i en Samuel (13 anys, de l´Índia) són els protagonistes de Camí a l´escola, un documental dirigit per Pascal Plisson que narra les vicissituds d´aquests infants de llocs remots del planeta per arribar a les seves escoles. Són quatre històries reals que ens submergeixen en la quotidianitat d´aquests quatre infants que afronten diàriament nombrosos reptes per poder accedir a l´educació i aspirar a una vida millor i més plena.

El documental, que a França ja han vist més d´un milió i mig de persones i que va ser un dels grans triomfadors dels premis César del cinema francès -va rebre el premi al millor documental- va arribar divendres a Mallorca. Es pot veure a CineCiutat i als cinemes Rívoli.

El documental, que s´ha realitzat amb la col·laboració de l´Obra Social la Caixa, que també l´ha inclòs al seu programa educatiu eduCaixa, com a recurs pedagògic per tal que les escoles puguin visionar-la a les aules i realitzar-ne un treball. Va dirigit a l´alumnat d´entre 6 i 16 anys, i es té com a objectiu que els escolars descobreixin realitats diferents de les seves i que es pugui generar debat a classe sobre els diferents temes que aborda el film, com ara el descobriment de noves cultures, la importància de l´educació, la solidaritat i la convivència o la no discriminació per raó de sexe.

La producció explica les històries personals i els reptes que els quatre protagonistes han de superar per a arribar a l´escola. Així, veurem com en Jackson recorre cada matí amb la seva germana Salomé (6 anys) 15 quilòmetres., o el que és el mateix: dues hores de recorregut a través de terres perilloses poblades d´elefants i altres animals salvatges? D´altra banda, des dels 6 anys en Carlitos va a l´escola a cavall cada dia, travessant planícies i muntanyes de la Patagònia en un recorregut de 18 quilòmetres que el dun, juntament amb la seva germana petita Mecaela, des de casa seva als Andes fins a l´escola. I al Marroc, lluitant contra les veus que no veuen apropiat que les nines vagin a l´escola, cada diumenge la Zahira recorre més de 22 quilòmetres per arribar des del seu poble fins a l´escola internat on viu fins al divendres juntament amb les seves dues amigues Zineb i Noura. Finalment, Camí a l´escola ens trasllada al golf de Bengala, a l´Índia, per explicar-nos la història d´en Samuel, que va en cadira de rodes, i la dels seus dos germans petits, que l´han d´empènyer durant 4 quilòmetres per poder anar a classe.

La recaptació de la venda futura del DVD a Espanya es lliurarà a Unicef-Comitè Espanyol. El projecte ajuda, a més, amb l´ONG Sur le Chemin de l´École, creada pels productors francesos amb l´objectiu de garantir l´educació dels protagonistes.

Compartir el artículo

stats