Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Activitats. La UIB dels NINS

Submergits a la Universitat

El projecte ´La UIB dels nins´ vol acostar la Universitat als alumnes d´educació primària. S´han programat nombroses activitats per a alumnes, educadors i families: des de difusió de la ciència fins a activitats esportives o culturals

Les activitats esportives a CampusEsport Consell/J.M.

La Universitat de les Illes Balears manté des de fa anys programes divulgatius per a acostar la institució als alumnes d´educació secundària, batxillerat i cicles formatius. Són activitats informatives dels estudis i serveis que la UIB ofereix als seus estudiants i de difusió de la ciència que s'hi fa. Aquestes activitats actualment s´emmarquen dins el programa ´Seràs UIB´ i s´ofereixen durant tot el curs.

Des del passat mes de desembre, la UIB compta amb un nou programa complementari a aquest que, amb el títol de ´La Universitat dels nins´, pretén acostar la institució ja no als alumnes dels cursos superiors de la secundària o el batxillerat, sinó als d´educació primària, una pretensió que també enllaça amb la vocació de la UIB de ser referent en la formació de professionals de l´àmbit educatiu.

El projecte s´articula al voltant d´un web adreçat específicament als alumnes d'educació primària, els continguts del qual s´aniran ampliant progressivament gràcies a la implicació de nombroses unitats i professionals de la UIB.

La voluntat dels impulsors del projecte és facilitar eines per "jugar aprenent o aprendre jugant" amb activitats educatives que són dinàmiques i plenes d´iniciatives. Les activitats proposades al web van dirigides tant a les escoles i els educadors, com a les famílies i els alumnes. Hi ha des de jocs en línia, fins a activitats de divulgació de la ciència, esportives i musicals o concursos.

Què és per a mi la UIB?

En aquest darrer camp, la Universitat proposa als estudiants de tercer cicle de primària i de primer cicle d´ESO la possibilitat de participar en el concurs d´imatge Què és per a mi la UIB? i començar així a ser part del que pot ser el seu futur lloc de formació.

Per participar-hi, els alumnes han de presentar un disseny original en un full de dibuix sobre el que representa per a ells la Universitat de les Illes Balears. És requisit imprescindible que el disseny sigui totalment dissenyat per l´alumne i no s´hi poden incloure imatges extretes de la web ni copiades d´altres documents.

Els centres educatius que vulguin participar en aquesta iniciativa, poden presentar fins a un màxim de quatre treballs per categoria. El termini d´inscripció al concurs acaba el proper 28 de gener.

Ciència per a tothom

El proper mes de febrer s´obrirà el termini d´inscripció en aquesta activitat, que es farà el mes de maig i que és fruit de la inquietud del professorat de la UIB per fomentar les vocacions científiques entre els joves de les illes.

L´activitat és oberta tant a estudiants de primària com de secundària i es farà a l´estació del metro del campus. Seran experiments científics relacionats amb la química, la física, la biologia, la geologia, la bioquímica, les matemàtiques, la informàtica i la tecnologia. S´han dissenyat en tots els casos activitats orientades als diferents nivells educatius. Així, els alumnes de primària podran participar en activitats titulades La dutxa del globus, El globus i l´ampolla màgica, Un Dalí a l´aigua o Còctel de color, entre d´altres. Els de secundària, podran experimentar amb l´Obtenció d´olis essencials a partir d´espècies (anís, fonoll, anet, comí), la determinació de l´acidesa d´un iogurt, l´Arc de Sant Martí químic o la determinació de vitamina C en un suc de taronja, entre moltes d´altres que seran conduïdes per estudiants universitaris que cursen els graus d´Edificació, Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural, Engi-nyeria Electrònica Industrial i Automàtica, Enginyeria Informàtica, Enginyeria Telemàtica, Educació Primària, Física, Química, Biologia, Bioquímica i Matemàtiques.

II Setmana Saludable

El Vicerectorat de Campus, Cooperació i Universitat Saludable, mitjançant l´Oficina d´Universitat Saludable i Sostenible, ha programat la II Setmana Saludable a la UIB, que es farà entre els dies 27 d´abril i 1 de maig, durant la qual es realitzaran diverses accions relacionades amb la promoció de la salut dels membres de la comunitat universitària i per a tots els interessats i inclourà activitats com tallers de cuina saludable per a infants.

Jocs i materials

Un dels objectius del projecte ´La Universitat dels nins´ és oferir recursos a mestres i educadors. Per això, s´han ideat diversos jocs en línia, que van des d´un joc del Trivial per a la ciència o un joc sobre alimentació saludable fins a material per a pintar creat a partir dels personatges del curtmetratge d'animació del LADAT El Capitán de la Rosa i altres personatges creats pel laboratori d´animació de la UIB.

LADAT

En aquest sentit, una altra de les activitats proposades és visites i cursos per a educadors a la unitat LADAT d´Animació i Tecnologies Audiovisuals de la UIB, ubicada al Parc Bit i referent en la creació audiovisual tant en formació com en producció pròpia. Molts dels curtmetratges que ha realitzat des que es va fundar l´any 1988, es poden trobar a la xarxa.

Activitat cultural, com les corals infantils, fan part de l´oferta. CONSELL/J.M.

Esport i música

Mitjançant aquest programa també es pot accedir a les activitats de CampusEsport, les instal·lacions esportives de la Universitat, que tot l´any ofereixen nombroses activitats per a infants, com cursos d´iniciació en diverses modalitats esportives o l´escola d´estiu i activitats diverses durant les vacances de Nadal i Setmana Santa.

Una altra oferta per als escolars de primària i primers cursos de secundària inclosa en aquest projecte és la participaci´ó en les corals infantils (Cincset, Vuitdeu i Onzetretze) de la Coral Universitat de les Illes Balears, en les quals ja participen prop de 180 infants d´entre cinc i tretze anys.

Compartir el artículo

stats