Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Activitats Comenius

Esports tradicionals, el Comenius del CC San Alfonso

Aquesta escola de Palma ha participat en el projecte internacional titulat ´MOtivational of Vocational Education through Sports´. El treball se centrava a investigar esports populars i no majoritaris dels cinc països participants

Hi han participat alumnes d´Alemanya, Turquia, República Txeca, Polònia, Itàlia i del CC San Alfonso de Palma. CC San Alfonso

El mes de febrer de 2013, el col·legi San Alfonso de Palma sol·licità la participació inicialment junt amb centres d´altres set països i en el marc del programa multilateral Comenius del OAPEE (Ministeri d´Educació) finançat per la UE, al projecte anomenat MOVES (MOtivational of Vocational Education through Sports). Finalment, sis d´aquests països varem ser beneficiaris de la subvenció per participar en el programa: Alemanya, Turquia, República Txeca, Polònia, Itàlia i la nostra escola representant Espanya.

El mes de juliol d´aquell mateix any ens comunicaren que havíem estat un dels 13 beneficiaris elegits per a totes les Illes Balears i un dels 500 per a tot l´estat espanyol. Gràcies a aquest programa fins a 16 alumnes de secundària del centre poden conèixer com a mínim en una ocasió diferents països, cultures i valors. La UE subvenciona el desplaçament, transport i allotjament en els diferents països.

Com a part del treball proposat, els alumnes han de realitzar una investigació i pràctica de qualsevol tipus d´esport no majoritari ni oficial, sinó popular, antic, inventat o modificat. El projecte implica treballar en anglès els diferents continguts, treballar amb les noves tecnologies (elaboració de plana web utilitzant wordpress o html), treballar en equip, el desenvolupament d´eines socials i cognitives, realitzar presentacions en públic en un idioma estranger, desenvolupar destreses que es trobaran a la vida real, l´organització d´esdeveniments i competicions, estratègies de màrqueting i divulgació, entre d´altres. És a dir, es treballa sobre un tema concret però implica moltes de les assignatures del currículum en forma de continguts transversals.

Trobades

La primera trobada va tenir lloc a Alemanya només amb alguns professors de cada país soci per concretar les properes les dades de les visites, l´ordre, la durada, els objectius...

En la segona trobada va tenir lloc a Podebrady (República Txeca) el mes de març i hi varen participar sis alumnes del CC San Alfonso, junt amb altres alumnes de la resta de països que formen part del projecte. Els alumnes utilitzen la plataforma de treball de etwinning per comunicar-se i compartir treballs i l´esport minoritari triat, que en el cas del col·legi mallorquí és el tir de fona (els foners). Els alumnes varen vídeo de com elaborar una fona de manera artesana i de com practicar l´esport que es pot trobar a la plana web del centre (www.colegiosanlafonso.com).

Els esports triats per la resta centres foren Swap with two balls (República Txeca), Karambol (Turquia), Schiattia (Itàlia), Indiaca (Alemanya) i Autka (Polònia).

El CC San Alfonso va ser l´amfitrió de la darrera trobada, que es va fer el passat mes de setembre. Es va preparar l´estada a un hostal a prop de l´escola i un programa d´activitats i d´oci a Palma i la resta de l´illa. Els convidats a més de prendre part en les activitats programades (presentacions, debats, workshops, etc) varen poder gaudir de la nostra gastronomia, paisatge, cultura i la platja.

Compartir el artículo

stats