El baobab és "l'arbre capgirat", ja que la llegenda diu que el diable el va sembrar a l'inrevés, deixant les arrels a la vista. A El petit príncep els baobabs podrien créixer tant que acabarien ocupant tot l'asteroide. Al Senegal hi ha l'Orquestra Baobab que, per cert, té un tema, Nijaay, d'harmonies bachianes. I a El rei lleó, el mandril Rafiki viu dins un baobab.

Valguin aquests exemples per donar a entendre la importància d'aquest gènere d'arbres dins la cultura africana. Els baobabs no són només elements de la fauna, són també metàfores de la vida.

És per això que avui em permetreu que us recomani L'Expedició al baobab de l'escriptora sud-africana Wilma Stockenström, una de les veus més interessants de la literatura del continent africà.

En aquest volum, un conte llarg ple de poesia, ens apareix una antiga esclava que viu dins un baobab enorme i que esdevé el seu únic interlocutor mut, però no silenciós, disposat a escoltar la seva història. Poesia, lirisme, reflexions, vivències, tot hi és en aquest llibre, la traducció del qual és inmillorable.

WILMA STOCKENSTRÖM

La expedicion al baobab

Traducció de Dolors Udina

Quaderns crema, 128 pàgines, 14 €