Avui dilluns (20.30h), l'Auditori del Conservatori de Palma es convertirà en la capella de l'Ospedale della Pietà, un antic convent, orfenat de nines i escola de música, molt a prop de la plaça de Sant Marc de Venècia, en el qual, durant el barroc, el compositor Antonio Vivaldi hi tenia seu estable a través de la col·laboració amb una orquestra de joves.

I és que Studium Aureum comença avui horabaixa la seva temporada d'abonament amb un monogràfic Vivaldi, en el qual podrem escoltar, amb instruments historics o rèpliques, els concerts per a violí i cordes coneguts com Les Quatre estacions i un dels concerts per a llaüt. Ramon Andreu, com a concertino i solista de violí dirigirà la sessió que comptarà amb Guillermo Femenías en el llaüt.

Conegut com "Il prete rosso" (el sacerdot roig), Vivaldi fou prou valorat en la seva època. I no només a Venècia; pensem que el mateix Bach va transcriure alguns dels seus concerts per a violí, la qual cosa demostra que era valorat per tota Europa; de fet morí a Viena. Ara bé, com també ha passat amb altres grans artistes al llarg de la història, Vivaldi morí pobre a causa de les enveges i males relacions que influïren negativament sobre els aristòcrates que podien donar-li feina al final de la seva vida.

Després d'uns anys d'oblit, el redescobriment de l'obra de Bach a principis del segle XIX va portar al fet que les partitures d'altres compositors que havien influït sobre l'obra del músic també fossin reestrenades, entre les quals, moltes de les de Vivaldi. Ara bé, la popularitat actual dels concerts del venecià prové de la difusió que en feu Alfredo Casella, fa vuitanta anys.