Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Prèvia

Concert ple de contrasts

El concert que avui ens proposa l'Orquestra Simfònica al Palau de Congressos de Palma (21 h.) és la cloenda d'un stage que la formació ha fet, durant quatre dies, assajant amb alumnes de música de diferents indrets de les illes.

Aquesta trobada ha fet possible que cinquanta-dos estudiants de música (37 de Mallorca, 10 de Menorca i 5 d'Eivissa) hagin pogut compartir experiències amb els professionals de la formació. Aquests joves músics hauran vist, des de dedins, com es treballa una sessió completa de concert. Una experiència que segur els servirà de cara a la seva formació.

En el programa que avui s'oferirà hi trobam tres obres, la primera i la tercera totalment contraposades i la d'enmig, senzillament, deliciosa. Un concert ple de contrasts, en definitiva.

Anem per parts.

La sessió començarà amb una de les més belles partitures mai escrites per a clarinet: El Concert per a clarinet y orquestra de Mozart. Sens dubte la partitura que millor representa el so de l'instrument. Cada un dels tres moviments sedueix pel seu encant. El primer, Allegro, per la seva força. El segon, Adagio, per la melodia, una de les més inspirades de Mozart. I el tercer, Rondó, pels diàlegs que s'estableixen entre solista i grup instrumental.

Després, podrem escoltar la primera de les dues suites que el compositor Eduard Grieg adaptà de la seva música incidental sobre la peça teatral Peer Gynt d'Ibsen. Aquesta suite consta de quatre fragments, el més famós dels quals és el primer, El matí, absolutament deliciós.

I per acabar, una autèntica lliçó de ritme a través del Bolero de Maurice Ravel, obra singular com poques i que preludia el que anys més tard serà el minimalisme, entenent el terme com a repetició portada a l'extrem d'una sola frase musical: ara amb el clarinet, ara amb l'oboè, ara amb les cordes... sempre el mateix, sempre diferent. Heus aquí la genialitat del mestre francès. Una explosió de sons, de ritmes i d'originalitat.

Compartir el artículo

stats