Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

Antiga i no tant

Avui, dia 21 de març, la comunitat musical celebra el Dia Europeu de la Música Antiga, coincidint amb l'aniversari del naixement de Johann Sebastian Bach a Eisenach. Per aquest motiu el grup mallorquí The Archduke's Consort, format per Fiona Stuart-Wilson (veu), Guillermo Femenías (llaüt i guitarra barroca) i Xisco Aguiló (violone da gamba) oferirà un concert a La Capella de les Escolàpies de Sóller (20h) amb un programa titulat Música a les corts reials d'Europa i en el qual es podran escoltar obres de l'anglès John Dowland, l'alemany Johann Nauwach, el francès Pierre Guédron, els italians Andrea Falconieri i Stefano Landi, així com els espanyols Santiago de Murcia i Diego Ortiz.

I ja que esmentam compositors espanyols, a la mateixa hora i a l'Auditòrium de Palma ens arriba el concert de temporada de l'Orquestra Simfònica amb un programa de música d'arrels espanyoles, amb obres de Ravel, Debussy, Rimski Korsakov i Lorenzo Palomo.

De la Rapsòdia espanyola de Ravel direm que consta d'un preludi i tres moviments amb títols tan suggerents com Malagueña, Habanera i Feria.

D'Iberia de Debussy val dir que té tres moviments Par les rues et par les chemins, Les Parfums de la nuit i Le Matin d´un jour de fête. La partitura porta el mateix títol que la suite d'Albéniz i de la qual el compositor francès escriví: "Mai la música ha assolit expressions tan diverses".

El Capricho Español de Rimski Korsakov sorgí després d'un viatge que el compositor feu a Cádiz com a oficial de la marina russa. Té cinc moviments, dos dels quals porten el títol d' Alborada i els altres són Variazioni, Scena e canto gitano i Fandango asturiano.

Pel que fa a l'obra de Lorenzo Palomo, Nocturnos de Andalucía, dir que és per a guitarra solista i orquestra i que està formada per sis escenes: Brindis a la noche, Sonrisa truncada de una estrella, Danza de Marialuna, Ráfaga, Nocturno de Córdoba i El tablao. El compositor la va escriure com a encàrrec del guitarrista Pepe Romero qui l'estrenà a Berlín l'any 1966 sota la direcció de Frühbeck de Burgos.

Compartir el artículo

stats