Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Comença el Nadal musical

beethoven per Nadal.- No és nou, ho hem vist en més d'una ocasió abans d'ara: incloure alguna partitura, no específicament nadalenca, de Beethoven en un programa de música de Nadal. I és que la música del mestre, com la de Bach, traspassa totes les sensibilitats i, com un comodí, es pot adaptar a temàtiques múltiples.

Així ho han entès els membres de la Jove Orquestra Illes Balears quan per avui horabaixa a l'església de la Mare de Déu de la Salut de la zona d'El Terreno de Palma (19.30h) han inclòs la Primera Simfonia de Beethoven per tancar el seu Concert de Nadal, que s'iniciarà amb el sentit (de sentiment) Intermezzo de l'òpera Cavalleria Rusticana de Leoncavallo i seguirà amb unes nadales populars poloneses, que cantarà la soprano Agnieszka Ceglowska.

Sobre les nadales poloneses poc podem dir, per tant només dos mots sobre les altres dues composicions.

Beethoven, ja passats els trenta, exposa els que seran els seus principis simfònics a través d'aquesta primera simfonia que ja inclou trets que utilitzarà després, com els d'algunes introduccions intrigants, melodies lentes i engrescadores o finals que semblen eterns i no per avorrits.

L'Intermezzo de Leoncavallo ens dóna a entendre que la història de gelosies i desamors esdevindrà, tot just quan la gent surti de l'església, un drama de mort i venjança. No és obra de Nadal perquè és intemporal. I com la de Beethoven, també pot adaptar-se a tot tipus de programa de concert.

La Sibil·la.- També per avui horabaixa (18.30h) l'Associació Cultural Mà de Música d'Esporles ens proposa, a la parròquia del poble, un concert d'orgue i veu que amb el títol d'"Orgue i Cant de la Sibil·la". Hi participaran l'organista Aranu Raynes i el cor de cambra Polifonia, que dirigeix Marc Vaquer. La Sibil·la la cantarà la soprano Mercè Miró i en el programa obres de Bach, Praetorios, Brahms i Bruckner, entre d'altres.

Compartir el artículo

stats