Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Prèvia

Sonoritats diverses

Contemporani.- Avui horabaixa i de forma excepcional en dissabte (normalment els concerts són en dilluns), Studium proposa un concert a l´Auditòrium del Conservatori (19.30h) amb el qual es tanca la seva temporada musical. En el programa, un mes del cicle "Sonoritats contemporànies", només dos noms, el britànic Patrick Hawes i l´americà Eric Whitacre.

Del primer el que podem dir sobre la seva música és el que diuen les diverses cròniques i estudis sobre la seva figura: que beu de les fonts tonals clàssiques i que sol inspirar-se en la natura i en la fe cristiana; i que pel que fa a la música vocal ha treballat conjuntament amb el seu germà, el poeta Andrew Hawes, amb qui compongué l´òpera per al·lots A King´s Ransom a més d´obres puntuals com Song of Songs, per a cor, instruments de corda i arpa i que avui podrem sentir en la versió que dirigirà Carles Ponsetí (amb piano en lloc de l´arpa).

De Whitacre, més conegut i interpretat entre nosaltres (de fet participà en la composició de la banda sonora de Pirates del Carib, al costat de Hans Zimmer, en concret en l´escena de les sirenes), Studium oferirà Five hebrew love songs un grapat de cançons escrites en hebreu, inicialment pensades per a soprano i piano (a Mallorca les estrenaren Fanny Marí i Joan Roig) i que varen néixer a partir d´una comanda que feu a Whitacre l´any 1996 el seu amic i violinista Friedemann Eichhorn a partir d´uns textos d´Hila Plitmann, parella sentimental del compositor. Cinc anys més tard la Universitat de Miami li encarregà la versió per a cor i quartet de cordes. I encara més, Whitacre reescriví la partitura per a diverses formacions fins al punt que n´existeixen fins a cinc. La d´avui vespre és per a violí, cor i piano.

Acadèmia.- Segueix el IV Cicle de Lítúrgia i Cant Coral al Monestir de Santa Clara de Palma (18.30h missa cantada i després concert). Avui serà el Cor Acadèmia 1830, que dirigeix Fernando Marina, l´encarregat de participar-hi. I ho farà amb obres de Jacobus Gallus, Cristóbal de Morales, Giovanni Gabrielli, Wolfgang A. Mozart i el Pare Antoni Martorell, per acompanyar la litúrgia. Ja després, en el concert, el grup cantarà O Magnum misterium de Tomas L. de Victoria, Richte Mich Gott de Félix Mendelssohn, Magnificat d´Eric s Esenvalds, O Magnum Misterium de Javier Busto i Lux aurumque de Whitacre (un cop més l´amic Eric).

Compartir el artículo

stats