Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

Misticisme contemporani

Segons el Diccionari Alcover-Moll, misticisme és la Doctrina que posa la perfecció en una mena de contemplació i d'èxtasi que eleva l´home a una unió misteriosa amb Déu, que li permet de copsar en aquesta vida part de l'essència divina. I per acabar d´arrodonir la definició inclou una cita de Salvador Espriu: La vida és prou breu per a enlletgir-la amb misticismes confusos.

Avui vespre (Conservatori de Palma a les 20.30h) podrem comprovar si aquesta accepció encara té validesa, ja que en el seu cinquè concert de temporada, Studium ens proposa un concert titulat El Misticisme del segle XXI, amb dues obres del compositor estonià Arvo Pärt: L'Abbé Agathon (per a solistes vocals, cor femení i orquestra de cordes) i Stabat Mater (per a cor i orquestra de cordes).

La primera de les dues composicions agafa textos que expliquen la història de Sant Agató, un personatge relacionat amb els leprosos. Barbara Hendricks i la Societat de violoncel·listes de Beauvais estrenaren la primera versió de la partitura a Beauvois el 2004, tot i que fou retocada per a soprano, baríton i cor de dones quatre anys més tard.

L'Stabat Mater és una obra més antiga (de 1985) que agafa la seqüència gregoriana que medita sobre el sofriment de la Verge davant el cos crucificat de Crist i que molts altres compositors han versionat, Pergolesi, Vivaldi, Rossini, Haydn, Dvorák, Poulenc i Salvador Brotons entre molts d'altres.

Per Carles Ponsetí, director d'Studium, Pärt és "un dels compositors més importants i transcendents de l'actualitat", per això no és gens rar veure obres del músic incloses en els programes de la seva formació de cambra.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.