Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Música

Spagna no és Espanya

Un disc molt personal d’Alejandro Marías, recull obres de música espanyola dels segles XV al XVIII

Alejandro Marías. TWITTER

Sopra la Spagna és el darrer disc del violagambista Alejandro Marías i que recull una selecció de músiques del Renaixement i Barroc, els títols de les quals fan referència directa o indirecta a Spagna, no com a territori, sinó més com a forma musical.

El primer track del CD és el tema Triste España sin ventura, de Juan del Encina, un compositor a cavall entre els segles XV i XVI. I el darrer és Les Follies d’Espagne de Marin Marais, el qual va morir en el XVIII. I entremig, peces de Giuglielmo Ebreo da Pesaro (S. XV), Vincenzo Capirola (S. XV-XVI), Francesco Canova Milano (S. XV-XVI) i alguns més entre els quals el més coegut és Tobias Hume (S. XVI-XVII).

En total el disc recull 15 obres provinents de diferents nacionalitats com l’anglesa, la francesa o la italiana.

Follies d’Espagne fou una melodia que va triomfar molt per l’Europa del renaixement i fins i tot barroc. De fet, el mateix Bach l’adaptà a una de les seves cantates i Haendel en construí una Sarabanda per a clave, que posteriorment ha estat adaptada per a diferents maneres i estils (tocada de diverses formes la trobam com a banda sonora a Barry Lindon).

En el disc, a més de l’esmentat Marías que toca la viola de gamba, hi trobam Ramiro Morales a la guitarra barroca, Juan Carlos de Mulder a la tiorba, Jorge López-Escribano, al clave i orgue, Pablo Garrido, també a la viola de gamba, Sara Águeda a l’arpa i Daniel Garay a la percussió. Tots ells emprant instruments originals de l’època o bé còpies fidels. Així que podem parlar d’una interpretació historicista, de les que classificam dins l’apartat de la Música Antiga.

Spagna no és Espanya Tomeu del Sou

Compartir el artículo

stats