Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Dones rebels

Són uns petits esquitxos de les dones més properes, que Aina Torres ens convida a conèixer per a no oblidar

Dones rebels

L'escriptora Aina Torres, ens ofereix un mosaic de narracions que ens obrin a revisar com d'oblidada tenim la memòria envers les dones que han format part de la nostra història recent. Fent amb la seva aportació una mirada compromesa i tendre, ens ajuda a despertar de molt d'oblits. Aquest és el bagatge de dones que al llarg dels temps han aportat en primera persona tot un ventall d'experiències, han estat pioneres, lluitadores, creadores, ens resta dramàticament invisibilitzat.

Amb "Dones rebels", n'Aina ens posa a l'abast més d'una vintena d'històries de rebel·lia, de presència, de força transformadora, molt sovint invisibilitzada al llarg de les seves vides, oblidades i retirades de l'escenari públic, una immersió a la biografia de dones que feren de les seves vides, un compromís vital.

Entre les dones de les quals l'autora ens descriu els seus batecs i compromisos, hi trobem un grapat de dones mallorquines: Aurora Picornell, on s'expressa contundent el compromís d'una dona que diu" "Podeu matar homes, dones, nins com el meu que encara no nat. Però, i les idees? Amb quines bales matareu les idees?

També ens mostra el que va viure i desenvolupar, Francesca Bosch, des del seu ferma compromís comunista, referenciada sovint com a la "Pasionària mallorquina", Francesca Bosch entre molts dels seus espais de compromís, recull també l'estimació per la nostra llengua: "En la nostra llengua maltractada i oprimida per una dictadura centralista. Incapaç d'entendre els drets legítims de la persona.", Francesca esdevé una dona referent en la dignificació de la dona en la política.

Una altra dona mallorquina present a l'obra d'Aina Torres, és Rosa Bueno i Castellanos. Precursora de l'associacionisme veïnal a Palma. Capdavantera i compromesa amb la ciutadania, amb les comunitats veïnals, anant cap a reivindicació, democràtica, com expressió vital d'implicació en el de venir d'una etapa de la vida contemporània que va permetre iniciar la participació ciutadana en la conquesta dels espais públics, de les llibertats, en rebel·lia contra la marginació i la pobressa dels grups més assetjats per la misèria, la incultura i la pobressa. Una dona acollidora. Les tres dones referents, que ens ensenyen a habitar els espais de la vida pública i col·lectiva.

Són uns petits esquitxos de les dones més properes, que Aina Torres ens convida a conèixer per a no oblidar. Un clam que ens porta a reconèixer el que durant tant de temps ha passat a ser ocultat sistemàticament: Dones rebels a pesar del domini patriarcal. Dones que han marcat els camins per on transitar, elles fent de les seves vides, el mirall imprescindible; poder identificar el que suposa la presència continuada de les dones, de moltes dones, tot a pesar de la preponderància de l'androcentrisme.

Ja és hora de desfer la trampa, eradicar tot l'oblit: Reconèixer, posar al lloc que els correspon a elles, a les que hem

arrecerat en els silencis. És hora d'admetre per part dels homes, que el nostre camí ha de ser de complicitats guiades, tot el que abasta la seva sororitat, que ens mostra en tanta claredat el camí: El mestratge de les dones rebels.

Compartir el artículo

stats