Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Novel·la

Autor i guionista

En aquesta novel·la es desperta un sentiment ambigu entre dos personatges producte dels seus respectius moments vitals, el resultat d´un cúmul d´emocions i de necessitats personals

Ian McEwan.

Aviat arribarà a les nostres pantalles La Llei del Menor, pel·lícula basada en la novel·la del mateix títol de l´escriptor anglès Ian McEwan de la que ell mateix n´ha fet l´adaptació cinematogràfica. L´autor es va inspirar en una història real que li explicà un amic seu jutge, Sir Alan Ward, actualment retirat. Un dels casos que hagué de resoldre i que l´impactà profundament fou el d´un jove a punt de complir els divuit anys, testimoni de Jehovà i malalt de leucèmia que necessitava una transfusió de sang i tant ell com la família s´hi negaven degut a les seves creences, el fet de ser menor d´edat va fer que el seu cas arribés al Tribunal de Justícia. El jutge decidí visitar-lo a l´hospital per comprovar si era conscient dels riscs que corria sinó se´l transfonia; després de mantenir-hi una llarga conversa i de reflexionar profundament sobre el cas va autoritzar la transfusió que l´ajudaria a recuperar-se. Anys més tard el jove recaigué, és negà a ser transfós i va morir. El jutge en assabentar-se del fet quedà profundament trasbalsat i el seu comentari fou " li he donat la vida, perquè l´ha llençada?"

A la novell.la no hi ha jutge, sinó jutgessa, Fiona Maye, brillantment interpretada a la pel·lícula per Emma Thompson. Fiona és la jutgessa en cap del Tribunal Superior de Justícia, una dona coneguda per la seva intel·ligència, rectitud i sensibilitat, però que en la seva vida privada arrossega un profund sentiment de tristesa pel fet de no haver tingut fills i amb la preocupació afegida de que el seu matrimoni no passa per un bon moment. I aquí, en aquest moment de la seva carrera i la seva vida personal és quan s´ha d´enfrontar amb un dels casos més difícils de la seva judicatura, el d´un adolescent menor, testimoni de Jehovà, que pateix leucèmia. Adam és un jove extremadament intel·ligent, d´una gran sensibilitat i amb una ironia inusual en la situació en que es troba. La jutgessa durant la llarga visita que li fa a l´hospital queda sorpresa del seu humor i de les seves habilitats, amants tots dos de la poesia i la música creen un moment de compenetració que els colpeix. Fiona finalment decideix que no accepta la negació del jove i ordena que se´l transfongui seguint les recomanacions dels metges.

A la novel.la es desperta un sentiment ambigu entre aquest dos personatges producte dels seus respectius moments vitals, el resultat d´un cúmul d´emocions i de necessitats personals. Fiona buscant en el jove el fill que li hagués agradat tenir i Adam en ella a l´adult amb qui compartir i de qui aprendre; la persona que li aclareixi els dubtes generats sobre les seves creences "per què els meus pares volien que morís? Fins el punt de demanar-li que se l´emporti a casa seva, que l´adopti.

Una bona novel.la i una adaptació cinematogràfica excel·lent, que tracta una temàtica que no és fàcil i que fins i tot pot resultar dura, el dilema moral i religiós, la malaltia, les emocions, la vida i la mort. També ens fa reflexionar sobre la responsabilitat que tenen els membres de la judicatura a l´hora de prendre decisions, a les seves mans tenen el destí de moltes persones, una feina que requereix un cap clar i no influenciable, una gran integritat i un alt grau de justícia.

Una pel·lícula en sintonia amb la novel.la, amb una impecable interpretació dels actors i encara que visualment és difícil expressar sentiments molt íntims, es pot dir que és una excel·lent adaptació.

Fet a l'illa

PATRICK LEIGHT FERMOR

Un temps per guardar silenci

Quid Pro Quo, 89 pàgines, 14,00 €

Monacal

El reconegut escriptor de viatges Patrick Leigh Fermor recrea, en un estil prodigiós, a través de la seva experiència personal, la vida contemplativa dels monjos i la bellesa intemporal del seu entorn monàstic. Des de l'Abadia de Saint-Wandrille de Fontanelle, fins als monestirs de pedra de Capadòcia, ens ha sabut transmetre la calma i l'estat quasi sobrenatural que impregna aquells paratges.

MIQUEL RAYÓ I FERRER

Els aucells a les rondalles mallorquines i al cançoner

Documenta, 200 pàgines, 21.00 €

Cultura popular i Natura

Un llibre producte d´una doble afecció de l´autor: la cultura popular (rondalles, gloses, refranys, creences, dites...) i l´ornitologia de camp, és a dir, l´observació dels aucells silvestres en el seu hàbitat. En aquesta obra es presenta, un recull de les citacions d´espècies d´aucells presents en les produccions culturals populars.

BERNAT OLIVER FONT

Manual de vela llatina

Documenta, 116 pàgines, 15.00 €

Navegació

Les persones que s´inicien en la pràctica de la vela llatina trobaran en aquest manual les claus per saber muntar la barca i l´aparell, i per aprendre a manejar-lo.

Aquest manual s´organitza en tres parts: una en què es mostra com són les barques tradicionals de Mallorca, una en què s´explica el munatge de la barca, i una tercera que conté les indicacions per sortir a la mar.

JOSEP MASANÈS

Jo tenia deu oliveres

El Gall, 150 pàgines, 15 €

Premi

Alep, 2011. La Dalita és una dona feliç. S´ha casat amb l´home que estima, té una bona feina, dos fills preciosos que l´il·luminen els dies i les nits. Però l´esclat de la guerra ho canviarà tot. Haurà de lluitar i adaptar-se dia a dia per mantenir una espurna de l´antiga felicitat, per conservar allò més preuat. L´amor dels seus. Una novel·la sobre l´esperança contra tota esperança.

El llibre guanyà el Premi Vila de Lloseta 2018.

JOSEP LLUIS POL

El camí d´un poble

Ajuntament d´Alaró, 64 pàgines, 10 €

Camina caminaràs

El Castell és poderós. Al llarg dels segles ha emès una força invisible i misteriosa capaç d´unir alaroners, d´empenyèr-los a protagonitzar gestes que han quedat escrites ala història de Mallorca, que són llegenda o una barreja d´ambdues. Hi ha altres esforços als que els llibres dediquen sols unes línies o les obliden per complet, però que reflecteixen mot bé el tarannà de la nostra petita societat.

Fa cinquanta anys de la carretera del Castell .

JOAN JOSEP BARCELÓ I BAUÇÀ

Svalbard

Adia, 64 pàgines, 12 €

Poesia

Hi ha altres mons, llunyans i hostils, on els éssers lluiten entre la llum i la fosca. Partint d´un límit, Svalbard ens transporta a un altre límit, passant pel zero, com a punt central de la inexistència i l´existència d´un món gèlid i blanc. L´Àrtic, un oceà que lluita perquè intenta comunicar que tot el que comença no acaba mai, que tot el que acaba no s´ha acabat mai. Poemes on la figura del mite es transforma.

Compartir el artículo

stats