Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La Llotja.

Art

Passajant pels continents històric/artístics de la Nit de l´Art

De cara la Nit de l´Art a Palma, l´autora ens recomana alçar la mirada cap alguns dels preciosos edificis que acolliran algunes de les noves propostes

Al mes de setembre la Nit de l´art ("la Nuit Blanche" a d´altres ciutats del món), omple de gent els carrers i carrerons del centre històric de Palma desprès del parèntesi estival per donar pas a la tardor. Galeries, Museus i d´altres institucions obrin les portes a la creació i al disseny amb un colorista ventall de propostes artístiques obertes a tot tipus de elogis, crítiques i comentaris: diria que n´hi ha per tots els gusts.

Més enllà de les exposicions, espectacles, performances i qualsevol tipus de manifestacions artístiques vos proposo alçar la mirada cap alguns dels preciosos edificis que acolliran algunes de les noves propostes: parlem dons dels grans continents històric/artístic de la nit de l´art sense desmerèixer en cap moment el conjunt de galeries i d´altres institucions que col·laboren amb bon gust i entusiasme a fer d´aquest esdeveniment un punt d´encontre dels amants de l´art.

Vos proposo un itinerari...

El passeig comença al centre cultural de La Misericòrdia , edifici començat al s. XVII, remodelat i reconstruït al XIX seguint pautes classicistes. Avui l´edifici mantén dos blocs entorn a un gran pati trapezoïdal central amb columnes dòriques a la planta baixa i jòniques al primer pis. A l´antiga capella de planta rectangular i volta de canó s´hi fan exposicions temporals i el jardí és l´espai destinat a escultures contemporànies. Passejant per les Rambles podem fer una aturada davant la façana neoclàssica del Teatre Principal : tres pisos acaben coronats amb un frontó a l´estil dels antics temples de l´antiguitat clàssica decorats amb escultures de temàtica mitològica, obra de Ricard Anckermann. Al pis inferior veiem tres portals amb arcs de mig punt; al primer pis, una fila de vuit columnes jòniques; al segon, les columnes segueixen l´ordre corinti.

El nostre segon gran continent és el més emblemàtic edifici del modernisme balear: el Gran Hotel, avui centre cultural Caixa fòrum obra de Lluis Domènech i Montaner (autor també del Palau de la Música catalana). La façana és un mostrari de decoració naturalista vegetal i animal present als arcs, capitells, motllures i finestrals combinats amb diferents mostres de ceràmica d´inspiració hispano-àrab.

La propera aturada ens duu a una de les grans novetats de la nit de l´art 2018: Can Balaguer des d´on es va fer un avanç de les propostes per l´edició d´enguany. L´edifici, premi Guillem Sagrera de rehabilitació arquitectònica 2018, es una casa senyorial urbana que l´ajuntament ha recuperat amb la voluntat de tenir un nou espai per esdeveniments culturals a la ciutat. Aturau una estoneta per gaudir d´un cafè en el seu pati central.

Arribam a la tercera proposta: el Casal Solleric, obra atribuïda a Gaspar Palmer, un dels espais expositius més visitats de la nit de l´art, ubicat a un Palau de la segona meitat del segle XVIII d´estil rococó (amb influència italiana) que va pertànyer al marqués de Solleric. De tot l´edifici cal esmentar el seu pati amb columnes de capitells de marbre rosa i la coqueta llotja amb 5 arcs que mira al passeig del Born, pulmó de la vida lúdica de la nostra ciutat durant molts d´anys.

Caminat cap a la mar passarem per davant el majestuós palau de Can March i el Palau de L´Almudaina. En aquest punt saludarem Ramón Llull per girar cap a la dreta on ens espera la Llotja dels mercaders, construïda per Guillem Sagrera, un dels principals edificis del gòtic civil balear amb quatre façanes limitades per torres octogonals als cantons i gàrgoles en forma d´animal. A la façana de llevant hi trobam el portal major dividit en dos per un mainell (com el portal del Mirador i de l´Almoina de la Seu ) i al timpà hi ha una magnífica escultura de l´Àngel Custodi de la Mercaderia.

Caminant pel Passeig Sagrera passarem per davant el Consolat de la Mar: no deixeu de mirar la seva façana i la preciosa galeria (loggia) plateresca amb una balustrada i cinc grans arcades.

La darrera aturada serà al Baluard, museu d´art modern i contemporani ubicat dins el perímetre del baluard de Sant Pere que formà part de les antigues murades renaixentistes que envoltaven la ciutat de Palma fins a principis del s. XX. L´edifici ocupa un lloc privilegiat que mira a la badia de Palma.

La terrassa del Baluard, un encisador mirador cap al Mediterrani, és el marc perfecte per acabar la nostra passejada: la romàntica badia de Palma amb les seves blavíssimes aigües, La Seu de Mallorca i el Castell de Bellver es vestiran de la posta de sol que caurà vençuda per deixar que la blanca lluna ens acosti la plàcida nit estival...

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.