Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Viajes

Londres, una biografia

La ciutat de Londres és un lloc d´obligada visita. Heus aquí dues aportacions bibliogràfiques sobre la capital.

Londres. Little Venice.

Londres amb més de dos mil anys d'antiguitat ha estat en el darrer mil·lenni una de les ciutats més importants del món, una ciutat que ha ressorgit de les seves cendres en més d'una ocasió, recordem només el Gran Incendi, la Gran Plaga o el Blitz. A finals dels anys cinquanta Londres va emergir com una ciutat ètnicament diversa i es va convertir en una de les més multiculturals del món, característica que avui en dia encara és un dels seus atractius i la seva marca identificadora. Londres ha estat i és bressol de grans artistes pioners de moviments determinants dins la modernitat com són Turner, Blake, Constable o Bacon. Londres és la ciutat on l'art i la cultura formen part de la seva quotidianitat i on cada any des del 1769 la Royal Academy of Arts celebra la Summer Exhibition, certamen d'art contemporani on totes les arts hi tenen cabuda i que està obert a tots els artistes, els coneguts i els emergents. A Londres on trobam la Mare dels Parlaments la pompositat i la cerimònia es donen la mà amb l'avantguarda i la modernitat.

Aquesta és la ciutat que m'encisa, la ciutat que no em cansa, la ciutat a la que torno una i una altra vegada, la ciutat on sempre hi descobreixo un racó nou, un museu, una botiga, on puc gaudir d'un te amb scones en un lloc preciós i emblemàtic com l'Orangery de Kensington Gardens o perdrem per la diversitat de Portobello o Spitalfields.

Hi ha moltes guies i molts llibres de Londres, però jo us en recomano dos especialment:

"Londres, la novela" d'Edward Rutherford, on l'autor narra els dos mil·lennis de la història de Londres des dels seus inicis fins a l'actualitat, amb personatges ficticis i reals que es barregen i on les sagues familiars es perpetuen al llarg dels segles, tot això explicat amb un ritme narratiu excepcional i carregat de dosis d'humor i de suspens. Una lectura imprescindible si es vol conèixer la història d'aquesta gran ciutat, un llibre de lectura amena i molt entretinguda a pesar de la seva gruixa (1452 pàgines).

L'altre és una petita guia, completament diferent de les altres "City Secrets London" de Robert Kahn. Una guia subjectiva que reflecteix els gustos personals i els punts de vista dels seus col·laboradors. Arquitectes, pintors, escriptors i altres figures culturals recomanen un dels seus llocs preferits, aquestes recomanacions estan organitzades en tretze àrees de Londres, cada una d'elles acompanyada de mapes. En aquesta guia hi trobam quantitat de llocs inusuals, així com els més emblemàtics, sempre explicats des del punt de vista de la persona que els recomana. Gràcies a aquesta guia vaig descobrir el Geffrey Museum, la Dulwich Picture Gallery, la ruta de l'autobús número onze o l'encant d'un parc Conra'ms Fields, on segons diu la placa a la seva entrada ' Adults may only enter if accompanied by a child' (els adults només poden entrar si van acompanyats d'un infant).

Compartir el artículo

stats