Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Música

Aproximacions a la Música i a la seva Història

L´obra cabdal, per acostar-se a la història de la música a les illes és Breu història musical de les Illes Balears, de Joan M. Thomàs i Sabater i Joan Parets i Serra

Aproximacions a la Música i a la seva Història

Intentar sintetitzar una sèrie de propostes sobre la Història de la Música en un espai limitat és una tasca més que dificultosa, ja que hi ha tanta bibliografia sobre el tema que es fa difícil determinar què aconsellar i què no.

Vull començar amb dues obres que en diríem "de capçalera". No són pròpiament d´Història de la Música, però la seva importància és tal que han trascendit la seva època i han esdevingut veritables referents. Es tracta de "Introducción a la Música" del musicòleg Ottó Károlyi i "Cómo escuchar la Música", del compositor Aaron Copland. Tant una com l´altra, permeten una assequible aproximació a diversos aspectes tècnics del complex món musical. De les dues hi ha edicions actualitzades.

Una altra obra de referència que cal esmentar, a cavall entre les qüestions tècniques i algunes aproximacions puntuals als compositors més destacats, fent un repàs per les diverses èpoques és "Invitación a la Música", del parisenc Roland de Candé, autor d´abundosa bibliografia musical, molta d´ella en forma de diccionaris divulgatius. Dient que aquesta obra té per subtítol "Pequeño manual de iniciación" està dit tot. Utilitza un llenguatge molt desenfadat i assequible.

Dit això crec que, en conjunt, una de les millors obres sobre èpoques i compositors és "Música clásica", d´un equip de col·laboradors encapçalats per John Burrows, editada a "Guías visuales Espasa". Fa un repàs de l´anomenada Música antiga -medieval i renaixentista- per centrar-se més en els períodes i els autors posteriors. I tot de forma molt planera. Actualment està actualitzada, amb canvi de format i d´editorial.

Ara bé, si algú vol aprofundir en la matèria, cal que cerqui l´anomenat "Atlas de Música" d´Ulrich Michels, on en dos volums, en forma d´esquemes i de manera molt didàctica, fa una anàlisi, tant de la teoria musical com dels seus diferents períodes.

També molt recomanable és l´obra de Lucien Rebatet: "Una historia de la Música" que va dels orígens als nostres dies.

Algunes obres per a qui vulgui acostar-se a la Història Musical a través d´algunes de les principals audicions: "La Música i la seva evolució", de Pep Alsina i Frederic Sesé, i "Invitació a la Música", de Josepa Rosselló. Passareu gust de llegir i escoltar. A aquestes dues hi podeu afegir "Escucha esto", d´Alex Ross, una acurada sèrie de comentaris sobre autors i intèrprets.

Ja per acabar, algunes referències al nostre món illenc que, malauradament, no trobareu en cap de les obres esmentades fins ara.

L´obra cabdal, en format llibre -opuscle, millor-, que a aquest nivell no ha estat superada és "Breu història musical de les Illes Balears", de Joan M.Thomàs i Sabater i Joan Parets i Serra. Tot i que hi ha hagut ampliacions i millores a través de les planes de les revistes "Lluc" i "Serra d´Or" no hi ha hagut manera que cap editorial s´hagi interessat en fer-ne alguna edició. La versió més completa del tema, això sí, la podeu trobar a la veu "Mallorca - Música" de la GEM. Finalment, pel que fa als dos darrers segles, cal esmentar l´estudi "Panorama de la música a Mallorca des del final del segle XIX fins al XXI", del professor Arnau Reynés, que també -i també malauradament­-, està editada únicament com a article de revista.

Llibres de Música, de la seva història i de les audicions de les principals obres... Que passeu un bon final d´estiu!

Compartir el artículo

stats