Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Plagueta de notes (DCLXIV)

Regalau llibres, regalau plaer

Marta Orriols, autora de ´Anatomia de les distàncies curtes´.

UNA LLISTA PER ALS LECTORS DE BON DE VERES. Aquesta darrera setmana unes cinc o sis persones m´han demanat que els recomanàs llibres per llegir, per regalar, per fruir, per passar gust. I m´han dit que ho escrivís en aquestes notes perquè així ho recordarien fil per randa. M´he animat i vet ací els resultats.

Sortir a robar cavalls (Club Editor), de Per Petterson. Una novel·la noruega magníficament traduïda per Carolina Moreno. Passar la vellesa a una cabana no és un joc d´infants. Trond T. no sabia tot el que la vida al bosc li podia despertar. Hi ha sensacions físiques fortes que et transporten més enllà del temps present, a una època d´infantesa amb un pare i una família de pagesos plena d´enigmes. La resistència clandestina als nazis durant la Segona Guerra Mundial juga també un paper essencial. Petterson captura amb subtilesa i fondària els grans canvis dins la quietud del bosc, la lluminositat del bosc. Paraules per ensumar, per escoltar, per sentir. Excitant!

Cerco (Sajalín) de Carl Frode Tiller. Un altre escriptor noruec. Una proposta interessant de joc narratiu. Les tres parts de la novel·la estan contades en primera persona. Els protagonistes són Jon, un músic frustrat, Silje, una dona de mitjana edat que ajuda a superar una crisi a la seva mare i Arvid, un capellà protestant malalt de càncer. Tots tres escriuen cartes a David, un escriptor que acaba de perdre la memòria. Hi ha una mescladissa apassionant: el moment present es conjuga amb les cartes que li envien, que basteixen diverses parts del passat de l´escriptor desmemoriat per ajudar-lo a superar l´amnèsia. Engrescadora!

Sobornos. De cómo Churchill y March compraron a los generales de Franco (Crítica), de Ángel Viñas. Uns anys importantíssims, els que van de 1939 a 1943, en què Espanya s´hauria pogut embarcar en la Segona Guerra Mundial. En aquest llibre, amb documentació fresca que acaba de ser desclassificada, seguim l´estratègia complexa dissenyada per Gran Bretanya perquè Espanya no entràs en guerra. La compra de voluntats militars es va dur gràcies a la fortuna i els ginys de Joan March, que queda retratat en el llibre acompanyat de polítics, espies i conspiradors que converteixen l´obra d´història en una intriga que es llegeix com una novel·la de suspens. Brutal!

L´ignorant (Poemes 1952-1956) (Lleonard Muntaner Editor), de Philippe Jaccottet. El més gran del poetes francesos vius, traduït per un altre poeta, Antoni Clapés, converteix aquesta obra en una joia plena de riqueses verbals. Una poesia en què la precisió i la senzillesa del llenguatge són el catalitzador d´un text que ens parla de coses de cada dia amb la fondària d´aquells que ens mostren tots els camins de l´invisible. La pila de fusta tallada davant la casa, els mobles de la cambra il·luminats per les hores del dia, unes juguetes antigues, una barca, un crepuscle, poden ser objecte d´una revelació a través de la veu baixa d´unes paraules que el poeta et xiuxiueja i que amb la seva harmonia t´ajuden a viure. Encisadora!

Les noies (Llibres Anagrama), d´Emma Cline. Som a Califòrnia, l´estiu de 1969. Evie és una al·lota al final de l´adolescència que contempla un grup de noies en un parc que van descalces, vesteixen de qualsevol manera i semblen felices i despreocupades. Per un estrany atzar, Suzanne, una d´elles, convida Evie a acompanyar-les a un ranxo perdut on habiten en comuna al voltant de Russell, un líder, un gurú, un músic frustrat. Allà, Evie viu de tot: les drogues, l´amor lliure, la manipulació mental, sexual i una deriva que l´allunyarà de la família i dels amics per entrar en una secta dominada per una paranoia que arribarà a un acte de violència extrema. Fortíssima novel·la que recrea la matança perpetrada per Charles Manson i el seu clan en la persona de Sharon Tate, embarassada de sis mesos de Roman Polanski. El pas de l´adolescència a l´edat adulta, la culpabilitat i la mort en un text inquietant i captivador. Sensacional!

Anatomia de les distàncies curtes (Periscopi), Marta Orriols. Un llibre de contes personalíssim en què les dones i els homes que hi surten cerquen punts de la vida on aferrar-se per superar les pors i seguir endavant. La bondat de l´àvia que ha perdut el cap i que entra cop en sec en la vida del net, un important executiu, la joveneta que ha perdut un fill i torna tota sola a ca seva molt beguda amb la imatge horrorosa que li ve un i altre cop a la memòria, dues germanes que van a passejar per Gràcia i una, que va en una cadira de rodes, diu a l´altra que se sent culpable i no sap què ha de fer per reconciliar-se amb la vida, l´amor perdut i retrobat després que un dels amants ha anat als Estats Units i ha tengut un fill amb una nord-americana, etc., tot això són escenografies que s´omplen d´una literatura amb la cal·ligrafia ben feta que ens entreté i ens fa pensar. Tendríssima!

Mística conilla (Edicions de 1984), de Jordi Lara. Conjunció de caràcter sobrenatural i una materialitat terràqüia en els sis relats que formen un dels llibres més acollidors que he llegit aquests darrers temps. Una narrativa potent, càlida, amb uns ritmes exactes i amb una vida moral extraordinària. La realitat alçurada per la màgia en unes veus en primera persona que t´estimben pels fondals del fet de viure. L´assaig i l´error convertits en els essencial dialectes de la vida. I una de les proses més seductores de tota la literatura catalana actual. Íntima!

Crui. Els portadors de la torxa (Edicions Aïllades), de Joan Buades. Una novel·la europea i monumental on, a través del monòleg d´un nazi de quasi cent anys, podem recórrer tota la història del segle XX amb les seves llums i ombres (sobretot ombres) des de l´observatori d´un casal a la Serra de Tramuntana a dues passes de la Dragonera. Novel·la per llegir a poc a poc, per subratllar, per pensar, per sedassar, per transcriure i poder entendre el laberint d´un segle XX ple de megamorts i de megadolors. Un llibre per als amadors de las grans epopeies de l´esperit. Una vertadera recerca sobre els límits del mal que ens mostra un film terrible d´aquest temps insubornable en què tots hi hem de dir la nostra davant els assassinats en massa i les brutalitats inhumanes. Una obra per pensar el nostre temps, per pensar-nos. Calfredadora!

Compartir el artículo

stats