Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Nins i joves

Dones planta

Excel·lent lectura, alhora un homenatge a Jules Verne i les seves fabulacions anticipatòries i als vells mites que mostraven estranyes metamorfosis humanes

Ledicia Costas.

Ledicia Costas, Premi Nacional de Literatura Infantil de l´any passat, ha guanyat amb Verne y la vida secreta de las mujeres planta el premi Lazarillo 2015. Magnífic premi i encertada decisió del jurat. I admirable progrés de l´autora gallega. Naturalment, pot pesar en l´emissor d´aquestes lloances l´adhesió quasi incondicional a l´obra de Jules Verne, a la personalitat enigmàtica d´aquest gran autor que sovint s´ha expressat en aquestes mateixes planes, i per tant a qualsevol referència oportuna a l´escriptor en una obra literària nova. Tot i amb això, pecant de benvolent complicitat amb l´autora, pensam que la novel·la de Costas és un dels bons llibres d´enguany, recomanable per molts de motius: els personatges són versemblants, viuen de bon de veres, l´escenari està perfectament descrit, i l´època, l´ambient; i a la fi el llenguatge de la novel·la expressa amb elegància les situacions i amb dinamisme mesurat el desplegament de l´aventura. Tot molt vernià. Hi afegeix un alè de tendresa i d´enamorament jovenívol en general absents en la novel·lística de Verne. Un bon plus.

Perquè, en el fons, Verne y la vida secreta de las mujeres planta és un llibre d´aventures. Vernianes. Amb un secret pel mig, com és d´esperar: el de les dones planta. Dones que pertanyen a una rara estirp, dones que, a l´hora de morir, es transformen en planta i cerquen un bosc on arrelar la seva nova forma corpòria. Dones que viuen quasi simbiòticament amb un ésser que pot semblar un daimon o un esperit familiar o un... No podem dir res pus de Verne y la vida secreta de las mujeres planta. Només que les referències a les obres de Verne hi són constants, especialment les Cinc setmanes en globus o les 20.000 llegües de viatge sota el mar. I afegim que, en la descripció de la biografia pesarosa d´un dels protagonistes més joves, Pierre, que ha fet d´escura-xemeneies, hi ressona un altre gran autor clàssic: Dickens.

No pot faltar, a més, en una obra de Verne o sobre Verne, ell és protagonista principal de la història que comentam, una màquina: un submarí, en aquest cas. Inventat i fabricat per Antonio Sansurjo, industrial habilidós i agosarat. Ni poden faltar mapes antics que mostren la ubicació de qualque secret impensable. Ni relats de viatges. Ni llibres que cal desxifrar... Situada l´acció a la ciutat de Vigo del segle XIX, hi surten les illes Cíes, i un potecari posseïdor d´un secret que vetlla sota jurament. La seva neta nom Violeta i és valenta i afectuosa. Aquell pertany a una societat oculta relacionada amb plantes que, precisament tenen virtuts ocultes. Pierre és un grumet que acompanya, ni que fos un fill, l´intrèpid Verne. Gaston, el nebot xerec del gran autor. I algú personatge més que el lector descobrirà. El Saint Michel, mig vapor-mig veler, arriba a Vigo. Verne sap perquè hi va. Aviat ho sabrem nosaltres. Cerca dades sobre una planta trobada només sobre l´estàtua d´un Buda a l´Himàlaia?

LEDICIA COSTAS

Jules Verne i la vida secreta

de les dones planta

BARCANOVA, 184 PÀGINES, 12 €

Verne y la vida secreta

de las mujeres planta

ANAYA, 224 PÀGINES, 12 €

Compartir el artículo

stats