Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Nins i joves

Dolor i teix

Les il·lustracions certament tenebroses de Jim Kay refermen el to patètic ("que desvetlla emocions penoses intenses", segons el diccionari) del relat de Patrick Ness, titulat ´Un monstre em ve a veure´

Sigourney Weaver, en la versió cinematográfica de la narració de Patrick Ness.

Potser n'hi ha massa, i poden semblar en algun cas redundants; no obstant, estan ben imbricades en el text i no sobren. Algunes ocupen una doble pàgina; d'altres, una sola o un cantó o un marge. Hi ha detalls: una granota, un corb, empremtes digitals, una llebre, un brot de teix... Negres, entintades amb diferents valors de grisos i amb qualque blanc contundent, provoquen neguit. No menor que el que causa la història escrita en el lector. Dibuix i text parlen del dolor, de la dura veritat i ho fan amb una gran compassió molt necessària.

I el teix? El teix és un arbre amb una gran càrrega mítica, especialment en el món cèltic, on jugava un cert paper en el pas de la vida a la mort. Però, també era present en el festeig (les baies vermelles, comestibles si hom els retira la llavor negra, eren ofrena a la parella femenina), i en l'obrador dels herbolaris, ja que les seves parts -brots, escorça, fulles, fruits- contenen diferents alcaloides tòxics que, usats en proporcions adequades, són útils per elaborar remeis (i verins). El teix, al nord i centre d'Europa, és arbre de muntanyes amb pluges i boires, i també ho és de turons solitaris i emblemàtics, i no falta prop d'ermites i de cementiris. Arbre fantasmal, doncs. La seva longevitat és proverbial. I tot això, del teix, poderós i de vegades temible, és present en les magnífiques il·lustracions de Kay. I en el text de Patrick Ness.

Conor O'Malley és el protagonista. La seva mare pateix un càncer. Si confien, mare i fill, o no en la curació, sigui perquè els medicaments o el poder del teix funcionin, ho sabrà el lector al final del llibre. Hi ha molt de dolor en el cor de Conor i molt de desordre en el seu cervell. I ràbia. Dolor i ràbia i llàstima en el seu entorn. Cal la destrucció i l'esbucament per expressar tots aquests sentiments, i es passa per diferents estats entre la negació i l'acceptació d'una separació que no es vol, però es desitja.

Perquè, ningú no pot suportar massa temps un comiat com el que viu la família de Conor. Hi ha també un malson que, tot i que Conor vol evitar i fins i tot ocultar, és propi i inevitable de la situació que trastoca el seu viure. Hi ha l'àvia desolada i un pare, molt secundari, quasi extraviat. I una amiga lleial que no vol deixar de ser-ho, que comprèn; i uns companys de curs que incomoden, i un professorat que no sap com actuar... Qui en sap? El text és franc, potent, sincer. No engana. El monstre hi és. Va a veure en Conor amb una intenció clara: salvar-lo. De què? Qualque dia, el mateix monstre pot presentar-se a casa nostra. Llavors ho sabrem. Els adults haurien de llegir aquest llibre, també.

PATRICK NESS

Un monstre em ve a veure

Il·lustracions de Jim Kay

Traducció de Ferran Ràfols

SEMBRA, 216 PÀGINES, 16,50 €

Un monstruo viene a verme

Traducció de C. Jiménez Arribas

NUBE DE TINTA, 208 P., 14,95 €

Compartir el artículo

stats