Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Dietari

Tots ells són Pla

Tots ells són Pla

Altres apunts ornitològics en els diaris de Pla: "Em sembla haver sentit el rossinyol ahir des del quarto d´escrire" o "Sento des de l´habitació, a les tres del matí, una merla que canta". En aquest cas es troba en ple viatge pel nord d´Europa. S´enyora. Dinamarca, Suècia, Finlàndia, i també França, Alemanya, Àustria, Bèlgica, Holanda, Bons Aires, Lisboa, Chipre, Atenes...

Era part del seu treball. Però, més domèstic, anota: "Camino lentament sota la pluja, ara un pas, ara un altre" (25/09/56). Un haikú involuntari. Allà on fos, l´estanger, Palafrugell o Barcelona, trobades i converses sovint fins a la matinada, sobretaules, i els menjars, convenientment anotats i avaluats. El Pla social que gaudeix del menjar. El Pla alcohòlic. El pla xerraire i vanitós, de vegades ofensiu, "ella és l´habitual puta patriòtica murciana", o misògin, que contrasta o que es complementa amb el Pla obsedit per Aurora, a qui escriu i de la que espera, desanimat freqüentment, resposta, cartes des de l´Argentina, i segurament satisfaccions ja impossibles.

Anota Pla, en dates molt diverses, allò que redacta per a la premsa, allò que escriu per als seus llibres, les galerades que corregeix, les edicions que revisa... Anotacions breus, com esquetxos per després, qui sap?, redactar-ne un dietari literari. L´escriptor deixa constància del seu quefer. Anota també les lectures, imprescindibles per a suportar l´insomni i el desfici: Montaigne, Voltaire, Shakespeare, Camoens (traduït per Miquel Dolç, el qual saluda a València, i per Guillem Colom), Dostoievski, Kafka, Sartre, Marx... "Llegir és l´única cosa que m´apassiona, que em fa viure".

Viatja a Mallorca. Es troba amb Borja Moll, Cela ("sembla un facinerós ple de borrasca"), Gafim, Llorenç Moyà, Bernat Vidal... "Ingratitud de Blai Bonet", escriu enigmàticament Josep Pla.

El fill: llarga malaltia de la mare, exasperant. El periodista: els fets a Hongria, la guerra de Suez, les eleccions a França, als Estats Units, les trifulgues de Kruishev. Passen els anys: "No tindré temps de res". Pateix d´escriure: "Dues quartilles - quatre hores. És horrible. Escriure una mica clar és dificilíssim". El Pla lapidari: "Les esquerres són fàcils de manejar a base de concessions socials. Les dretes són insaciables i perillosissímes". Es queixa de la censura, de Franco. Tants de Pla i un sol, contradictori Josep Pla.

JOSEP PLA

La vida lenta

DESTINO, 416 P., 21 €/E-B., 13,99 €

Compartir el artículo

stats