Suscríbete

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria | Coca de patata amb crema

Aquesta coca tan delitable es preparava (potser s’hi prepara encara) a sa Vall, la possessió més gran de Mallorca, propietat de la família March

Coca de patata amb crema

Dins la cuina tradicional de Mallorca hi ha una gran quantitat de coques dolces, sempre a partir d’uns ingredients imprescindibles (farina i sucre) i d’altres ocasionals: ous, patata, mantega, llevat... Potser les més conegudes són les de patata de Valldemossa, però el calendari gastronòmic n’ofereix al llarg de tot l’any amb fruites o hortalisses (albercocs, cireres, atzeroles, carabassat, taronja, moniato...) i també amb embotits (sobrassada i botifarró). Les coques de patata, bamba, borda, de pastor, fina, pagesa, farinosa, i de sucre només són una petita mostra de la cuina dolça de l’illa. 

Ingredients

Per a la pasta: 

  • 9 ous sencers
  • 500 ml de llet
  • 500 g de sucre
  • 200 g de saïm
  • 500 g de farina de força
  • 400 g de patata bullida
  • 25 g de llevat. 

Per a la crema: 

  • 250 g de sucre
  • 2 cullerades de midó de blat de moro (maicena)
  • 2 cullerades soperes de farina
  • 3 ous sencers
  • 3 vermells d’ou,
  • 1 l de llet
  • 2 baines de vainilla

Preparació

  • Bullirem les patates i quan siguin fredes, les esclafarem o les passarem pel passapuré fins a formar una pasta fina. 
  • Mesclarem els ous amb el sucre i els batrem bé. Hi incorporarem el saïm i la llet, la farina de força, la patata bullida i el llevat fos dins una mica de llet tèbia.
  • Anirem mesclant tots els ingredients fins a obtenir una pasta fina.
  • Untarem el motllo amb saïm i farina i l’omplirem amb la pasta. Deixarem tovar fins que haurà pujat dos dits.
  • L’enfornarem d’entrada amb foc fort i després, amb foc moderat. No convé obrir el forn mentre la pasta encara puja. Ha de coure uns 50/60 minuts. 
  • A part haurem preparat una pasta pastissera. La iniciarem posant al foc la llet amb les baines de vainilla.
  • Mentre, haurem mesclat la resta d’ingredients de la crema i tot just quan comenci a bullir la llet els hi mesclarem i traurem la vainilla. 
  • No ens podem aturar de remenar la llet amb un batedor, a poc foc, sense que aixequi el bull, fins que anirà quallant. Quan ens agradi la textura, llevarem la crema del foc, la taparem amb un paper transparent i deixarem que refredi totalment.
  • En haver tret la coca del motllo, la servirem amb la crema a part. 

Compartir el artículo

stats