Els llegums més habituals dins la nostra cuina són els ciurons, les llenties i, a una certa distància les mongetes, les faves i els fesols. Els cuinats solen considerar-se part de la cuina d’hivern, perquè sovint duen carn –especialment de porc– i embotits que aporten moltes calories i greixos, necessaris per a aquella estació, però no tant per a l’estiu. La cuina tradicional és sàvia i ofereix per a la temporada estival un bon grapat de plats de llegum totalment vegetarians, amb fibra abundant i amb les proteïnes, les vitamines i els minerals necessaris per a una alimentació idònia.
Ciurons a la carmelitana
Ingredients:
Ciurons bullits
Ou bullit
Ceba
Alls
Julivert
Ametlles torrades
Pa fregit
1 tassó de llet
Oli, sal i nou moscada
Preparació
Iniciarem aquesta recepta, apresa de les monges de santa Teresa de Palma, posant els ciurons en remull el dia abans. L’endemà els bullirem amb aigua i sal.Començarem un sofregit amb oli i ceba tallada fina.Dins un morter farem una bona picada d’alls, julivert, ametlles torrades, pa fregit, ou bullit i nou moscada, que afegirem a la ceba, quan ja sigui quasi cuita.Poc després introduirem els ciurons bullits, ben cuits i posats bé de sal. Ho girarem i courem a foc suau.Quasi d’immediat hi afegirem un tassó de llet calenta i ho girarem. Apagarem el foc abans que la llet aixequi el bull.
Escudella de ciurons
Ingredients
Ciurons bullits
Ceba
Tomàtiga
Ou bullit
Carabassa
Carabassó
Mongetes tendres
Col
Patates
All
Julivert
Aigua
Oli, sal i pebre bord
Elaboració
La recepta, apresa de Magdalena Ferrer Cabot de ca na Mariana, sa Cabaneta (1909) es fa sense sofregit. Menys greixos.El dia abans deixarem els ciurons en remull en aigua i carbonat. Els bullirem l’endemà fins que siguin tendres.Dins una escudella gran al foc, hi posarem aigua freda de cisterna, els ciurons bullits, sal i oli.Quan aixequi el bull hi introduirem ceba tallada fina, tomàtiga pelada i picada, carabassó i carabassa tot tallat en daus. A mig coure hi afegirem el mongetó, la col tallada fineta, patates tallades en cantons i pebre bord.Quan tot estigui cuit, hi afegirem una picada d’all i julivert i posteriorment, ou bullit talluscat.