Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Dionís a taula | Una nova formatgeria en temps de coronavirus

Sa Cabreta Formatges Tramuntana (ecològic)

Una nova formatgeria en temps de coronavirus

La pandèmia de la covid ha fet tancar negocis, però també ha obert portes a noves oportunitats. És el cas de Formatges Tramuntana. Fa anys, Maria Jesús Pons elaborava aquest derivat lacti, però per motius personals ho va deixar estar. Els seus dos fills, Nicolau i Josep Martí Cerdà, juntament amb Josep Sánchez, varen decidir posar fil a l’agulla i engegar un negoci plegats fa devers un any. Tots tres es dedicaven a sectors vinculats amb el turisme (Nicolau era instructor de busseig, Josep Martí feia de comercial a una multinacional i Josep era coordinador d’activitats per a creuers) i hi guanyaven doblers. Ara bé, la feina no els satisfeia. Per això, quan varen decidir muntar l’empresa, apostaren per tornar a les arrels pageses familiars i tornar a fer formatge.

La formatgeria es troba a Pollença, concretament a la Plana (carretera de Pollença – Lluc, km 5,3), a prop del desviament del Pi de Son Grua, un dels indrets més emblemàtics per als pollencins. En aquesta finca, no sols hi fan formatge i cuiden les cabres de raça murcianogranadina, una de les més productives; així mateix hi cultiven fruita (alvocats, aranges, taronges) i hortalissa de temporada. També hi tenen el punt de venda (que obren cada dissabte i on hi trobareu altres productes com el formatge fresc, el iogurt i el formatge tendre amb garrova).

Un dels formatges que hi elaboren és Sa Cabreta, el protagonista d’avui. És tendre, de llet pasteuritzada, ecològic i té 21 dies de maduració. Per elaborar-lo, munyen la llet cada dia i la pasteuritzen a baixa temperatura (65º) per evitar que es perdin les aromes i el cos del formatge. Després es refreda i s’hi posen els llevats i, a continuació, el quall (animal i vegetal). Quan han passat devers 40 minuts, es fan els talls, hi surt el xerigot i es bat. Seguidament es posa dins un motle i es deixa reposar a la sala d’aireig durant una setmana, on comença a treure crosta, i hi afegeixen el fong Penicillium roqueforti, que fa la funció de saboritzant. Finalment descansa 15 dies més a la sala de maduració. És un formatge de cabra amb una textura semitova, amb pell grisenca i interior blanc, destaca per l’aroma caprina característica d’aquest tipus d’aliment i reminiscències de terra humida. Té un pas suau en boca i combina molt bé amb una confitura de melicotó o d’albercoc.

Compartir el artículo

stats