Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria | Aguiat de rap

El rap és un peix de carn ferma, blanca i suculenta, quasi tant com la de la llagosta. De fet, potser el seu sabor s’assembli més al del marisc que al del peix

Aguiat de rap

Dins la nostra cuina, el rap és dels peixos més preuats. Pel fet que s’alimenta de peixos i crustacis, el seu sabor es confon fàcilment amb el d’alguns mariscs. Es pesca dins l’Atlàntic, en aigües fondes, on en ocasions s’obtenen peixos de fins a 2 metres; més reduïts se’n capturen també dins la Mediterrània. A més del seu sabor, es valora del rap el fet de no tenir escata ni espines –més aviat ossos– i perquè no es desfà fàcilment en els guisats, és molt digerible i té molt poc greix. Del rap, com del porc, s’aprofita tot: del cap, la pell i els ossos se n’obté un brou excel·lent.

Ingredients

Rap i un tros del seu fetge, (sípia, opcional), ceba, tomàtiga, patató (o patates tallades en cantons), una cabeça d’alls sencera, pèsols, llorer, ametlles torrades, pa fregit, all, julivert, farina, oli, brou de peix, sal i pebre bo.

Elaboració

El dia abans pelarem, netejarem i trossejarem el rap i en reservarem un tros del seu fetge per a la picada.Salpebrarem les tallades, les passarem per farina, les fregirem i reservarem.Si optàssim per posar-hi sèpia, una vegada trossejada la sofregirem amb oli, uns 15 minuts. Si no n’hi posam, començarem per la ceba.Hi afegirem ceba ben picada i als 7 o 8 minuts, quan la ceba es transparenti, hi afegirem dues tomàtigues de ramellet pelades i capolades. Hi agregarem una cabeça d’alls sencera, una fulla de llorer i salarem.Quan la salseta, feta a poc foc, estigui al seu punt, hi afegirem les tallades de rap i el patató (que podem haver fregit abans lleugerament o no, per evitar més greixos) i ho mesclarem bé tot.Tot seguit hi afegirem brou de peix (o aigua, perquè el rap aportarà molt de sabor). No és necessari molt de líquid, just el necessari per coure el peix i la patata. Minuts després d’alçar el bull, hi agregarem una bona grapada de pèsols i deixarem coure uns minuts. Corregirem de sal.Quan la patata i el peix comencin a ser cuits, prepararem una picada amb julivert, una llesca petita de pa fregida, un tros de fetge de rap, també fregit, i una grapadeta d’ametlles torrades. Això donarà una gran consistència al plat i un toc de sabor especial.Afegirem la picada, la mesclarem i remenarem bé l’aguiat, cinc minuts abans de llevar-lo del foc.

Compartir el artículo

stats