Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria | Sopa farcida

El costum de preparar la sopa farcida dins el cicle de festes de Nadal no ve de molt enrere, però ha arrelat dins la cuina de Mallorca

sopa farcida

Es tradicional la sopa farcida a Mallorca? No tant com la porcella rostida o el capó farcit, que es feien segles enrere, però si entenem la tradició com la transmissió de coneixements i costums culinaris, podem dir que sí. Sembla que el plat prové de l’escudella i carn d’olla de la pagesia catalana, que amb el temps es va convertir en plat de Nadal a Barcelona. Amb la incorporació, a principis del segle XX, de caragoles de pasta farcides de carn de pilota, aquestes varen substituir a uns macarrons relliscosos, perquè s’adaptaven millor a la cullera. De Barcelona el plat va passar a Mallorca.

Ingredients

Per al brou: ½ gallina, 1 tros de bou, 1 porro, 1 tomàtiga, un brot d’api, sal, pebre bo i aigua. Per la sopa: 250 g de caragoles (galets), 250 g de carn capolada de porc, 2 cebes tendres, 1 ou, 1 all, julivert, unes fulles de moraduix, molla de pa, llet, sal i pebre bo.

Elaboració

Començarem fent el brou amb la carn, l’api, la tomàtiga xapada, la part blanca del porro, uns 3 l d’aigua freda, sal i pebre bo. Quan aixequi el bull, abaixarem el foc i escumarem el brou fins que no quedin impureses. Ha de bullir més de dues hores a poc foc. Mentre, prepararem el farcit de les caragoles. En primer lloc mullarem la llesca de pa amb llet fins que estarà ben amarada. L’esmicolarem i dins un plat fondo la mesclarem amb la carn –a la qual donarà esponjositat–, el blanc de les cebetes tallat molt fi, ben igual que l’all, el julivert i el moraduix. Salpebrarem. Omplirem les caragoles amb aquest farcit amb l’ajut d’una cullereta. Les reservarem. Quan el brou estigui al seu punt de cocció haurà reduït molt el líquid inicial. El colarem i dins una cassola o casserola hi posarem tres cullerots de brou per cada comensal i corregirem de sal si és necessari. Quan bulli, introduirem la sopa farcida i deixarem que cogui el temps que indica el fabricant o bé fins que estigui al seu punt. Amb el bull, la sopa augmentarà el volum i es beurà bona part del brou. La servirem ben calenta, amb la quantitat de brou al gust del comensal. Es pot aprofitar la carn bullida per fer unes raoles o croquetes. unes fulles de moraduix, molla de pa, llet, sal i pebre bo.

Compartir el artículo

stats