Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria

Coca amb verdures de Sant Antoni

La cuina del sant és un paradigma de la típica d'hivern: carn torrada, espinagades, coques dolces amb porquim, o salades amb verdura o pebres torrats

Coca amb verdures de Sant Antoni

La festa de Sant Antoni és una celebració amb fortes arrels pageses que ha esdevingut festa major a pobles com Muro, sa Pobla, Artà, Pollença o Manacor. La fesomia religiosa -que es manté amb el cant dels goigs i les completes- de l'antiga festivitat al voltant del sant protector del bestiar, va minvant en favor de pantagruèliques torradisses de carn i embotits de porc a l'escalfor dels foguerons -és el cor de l'hivern- així com del consum de coques dolces i salades, mentre sonen les simbombes i pugen de to les cançons a mesura que corren el vi i altres líquids espirituosos.

Ingredients per a la pasta:

1 kg de farina fluixa, 25 g de llevat, 50 g de saïm, 1 tassa d'oli i 2 tassons d'aigua tèbia per fondre el llevat. Per al farcit: espinacs i bledes en abundància, 1 manat de julivert, porro, pebre vermell, arengada, albergínia, tomàtiga, alls, rajada o gerret, pebre vermell dolç (pebre bord), sal i oli.

Preparació:

— Farem la pasta amb la farina, l'oli, el saïm i el llevat fus en aigua tèbia. La deixarem tovar una mitja hora, fins que augmenti el volum.

— Si estenem la pasta sobre un fenyedor, posarem al damunt d'aquest un sostre fi de galeta picada i farina.

— Estirarem la pasta damunt el fenyedor i amb l'aprimador la farem fina. Al voltant de la pasta aixecarem una voreta.

— Posarem un poc de sal i pebre bord dolç per damunt la pasta i ho escamparem amb un raig d'oli. Tot seguit hi podrem distribuir la verdura (un bon sostre de bledes, julivert i espinacs), tallada prèviament ben fina i amanida amb oli, sal i pebre bord.

— De seguida, per damunt la verdura hi escamparem tomàtiga ratllada, alls, porro i arengada torrada ben esmicolada sense espines.

— A continuació repartirem el pebre vermell tallat finet i tallades d'albergínia (fregides prèviament), així com la rajada (o el gerret), trempada amb sal i pebre bord.

— Abans de ficar la coca dins el forn de llenya, passarem una veta per davall perquè no s'aferri al sòl. La courem uns quinze minuts o fins que la pasta sigui cuita.

— La recepta pertany a la cuina poblera.

Compartir el artículo

stats