Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Projectres, experiències, activitats

Tallers intergeneracionals a l´escoleta de Petra

Alumnes de l´escoleta i padrines en una de les activitats.

L'escola d'educació infantil Poporiol de Petra de primer cicle (0-3) porta a terme els tallers intergeneracionals, un projecte en el qual participen tant l'alumnat del centre com les persones majors. Es una col·laboració educativa entre el CEI Poporiol i el centre de dia de Petra, una activitat mútua de la qual se'n beneficien tant els infants com els majors.

De forma diversa a les programacions pedagògiques habituals, la seva cronologia no abraça el curs acadèmic -entès des de setembre fins a juny- sinó que les activitats coincideixen amb l'any natural. "El món que ens envolta, una nova experiència" es desenvolupa durant aquest 2017. Començà el mes de febrer i acabarà al desembre.

L'escola som tots

Les directores de Poporiol, Magdalena Pocoví Gelabert i Margalida Mas Bennàsar, descriuen l'escoleta indicant que és un centre d'educació infantil que acull l'alumnat de zero a tres anys de dilluns a divendres. El horari va des de les set del matí fins a les sis de l'horabaixa amb el propòsit de cobrir les necessitats de les famílies.

Assenyalen que dóna molt de protagonisme als infants en primer lloc, però també a les famílies, atès que sense elles no és possible una feina de qualitat amb els més petits.

"Les nostres portes estan obertes en tot moment de tal manera que pot entrar i sortir del centre, un pare, una mare, un padrí, una padrina, etc., ja que l'escola no som solament els mestres, els nins i les nines, sinó que l'escola som tots i aquesta és l'expressió que marca la nostra feina", diuen.

El CEI Poporiol consta de tres aules on els infants estan separats per mesos, de tal manera que hi ha una aula de 0-12 mesos, una de 12-24 mesos i una altra de 24-36 mesos. Compta amb l'autorització de la Conselleria d'Educació i ofereix servei de menjador amb cuina pròpia "on es cuida l'alimentació dels nostres menuts".

Col·laboració

Apunten que "aquest curs han iniciat un projecte juntament amb el centre de dia del municipi. Es realitzen unes jornades per tal que grans i petits puguin compartir moments de qualitat. És un projecte consensuat entre la direcció del CEI Poporiol i la directora del centre de dia de Petra, Coloma Reynés Cunill".

Per què aquest projecte?

Els tallers intergeneracionals van sortir a partir d'un projecte similar que es duu a terme entre l'escola d'Ariany i el centre de dia de Petra i que ha servit com a model. Una vegada observats els avantatges i els beneficis de l'activitat -tant per a persones grans com per a infants- es va decidir tirar endavant el projecte complet al CEI Poporiol, ja que el fet d'estar els dos centres al mateix municipi afavoria el seu desenvolupament.

Objectius generals

Destaquen els següents:

-Realitzar una activitat intergeneracional des del treball en xarxa.

-Crear espais d'interacció, comunicació, servei comunitari i aprenentatge.

-Obrir el centre de dia de majors i el CEI Poporiol d'educació infantil a la comunitat i integrar-los en el seu dia a dia.

Per altra part, se n'han disse-nyat d'altres específics més lligats a les persones majors i, també, als més petits.

Objectius per als majors

-Engrescar aquest col·lectiu en una activitat engrescadora que redueixi el sedentarisme i la inactivitat.

-Augmentar la motivació pel treball.

-Estimular capacitats cognitives i habilitats socials.

-Potenciar l'autoestima i l'autoconcepte i reduir les alteracions de conducta.

-Restaurar el rol social perdut.

Objectius per als infants

-Compartir moments d'aprenentatge amb altres generacions.

-Gaudir de la imatge dels padrins.

-Gaudir de noves activitats.

Metodologia

Els tallers intergeneracionals s'enfoquen cap a la interacció entre infants i majors, per la qual cosa sempre es treballa des de la motivació fent participar directament les persones que integren el grup.

Les activitats es plantegen de manera que els infants i majors han d'interactuar o treballar en equip per assolir les tasques o reptes. Totes segueixen la mateixa estructura. Aquests s'adapten a l'edat dels nins i pretenen que, alhora, els infants i majors gaudeixin d'una experiència personal enriquidora.

Sessions mensuals

La programació que han feta de les sessions la següent:

-16 de febrer, l'Amor: Decoram galletes en forma de cor.

-16 de març, la Primavera: Mural sobre aquesta estació de l'any.

-20 d'abril, Sant Jordi: La llegenda amb titelles.

-18 de maig, Flors: Manualitats de paper.

-15 de juny, l'Estiu: Mural.

-13 juliol, Conte/taller (juny, juliol, agost).

-10 d'agost, la Platja: Feim castells d'arena.

-14 de setembre, Música vocal: Cançons per a infants.

-19 d'octubre, la Tardor: Mural.

-16 de novembre, Colors: El monstre de colors.

-14 de desembre, Nadal: Feim torró i cantam.

La fitxa de l'activitat

CEI POPORIOL (PETRA)

Denominació: El món que ens envolta, una nova experiència Alumnat: Primer cicle d'educació infantil (0/3 anys) Qui l´aplica: De forma conjunta, l'escoleta Poporiol i el centre de dia de Petra Quan: Del mes de febrer de 2017 al mes de desembre de 2017 Per a més informació: Tel. 971 561 910 - poporiol@hotmail.com. Directores del CEI Poporiol, Magdalena Pocoví Gelabert i Margalida Mas Bennasar i directora del centre de dia de Petra, Coloma Reynés Cunill

Compartir el artículo

stats