Projectes, experiències, activitats

Un Món de Llibres per celebrar Sant Jordi

Un any més al col·legi públic Jaume Vidal i Alcover de Manacor celebraren la Setmana Cultural. "Són uns dies plens d´activitats, sortides i tallers que intentam que siguin educatius i festius per als nostres alumnes", afirmen la cap d'estudis Antònia Fons Mulet i la coordinadora de festes, Maribel Masa.

Expliquen que abans de les vacances de Pasqua tenen tres jornades ben intenses. Els alumnes ja saben que són uns dies dedicats a algun tema especial i diferent. Altres anys han estat: esports, solidaritat, oficis artesanals, 25è aniversari del centre...

Aquest curs els han dedicat als llibres i als contes, font de plaer i aprenentatge. Ho han triat perquè enguany el dia del llibre, 23 d´abril, Sant Jordi, cau dins el període de vacances escolars i "pensam que és important celebrar amb els infants aquesta data tan assenyalada".

Amb el títol Un Món de Llibres s'han proposat apropar-se a la literatura, oral i escrita, de forma lúdica, creativa i motivadora.

Moltes de les activitats han estat entre grups de distintes edats, des de 3 anys fins a 6è de primària, ja que els mateixos infants ho han decidit així. Des de principi de curs, a les reunions de delegats es parlen de temes importants per a l´escola i de festes que portaran a cap durant el curs escolar i una de les més importants és la Setmana Cultural.

Treball entre diferents edats

La proposta de fer grups intercicle sorgeix del claustre de mestres. "Pensam -apunten des del CEIP Jaume Vidal i Alcover- que el treball entre infants d´edats diferents és molt important ja que possibilita les relacions entre ells i els aprenentatges internivells. Ja fa uns anys que vàrem posar en marxa tallers intercicle com l´Amic Lector i el treball a l´hort de l´escola; però l´experiència d´enguany dels tallers de Nadal -on tots els infants hi participaven junts sense tenir en compte l´edat- va ser tan positiva que hem decidit tornar a repetir-la".

La primera proposta va consistir en una fireta d´intercanvi de contes. A partir d´aquí, cada grup, a l´hora de tutoria, va elaborar tot un seguit de propostes d´activitats tant per a ells com per anar a fer a altres grups. Així, sorgí una gran diversitat de tallers, jocs i excursions.

La Comissió de Festes començà a disposar-ho tot. Foren uns mesos amb molta feina d'organitzar tot allò que els infants tenien ganes de fer.

Els petits volgueren que els grans els contassin contes i rondalles i idearen tallers per fer amb ells. Els grans crearen obres de teatre i impartiren sessions de contacontes per als petits. Els mitjans arranjaren exposicions dels projectes d´aula: "Saint Georges castle" a l´àrea d´anglès, la Mallorca talaiòtica i Egipte a la de Socials i intervengueren a les gimcanes que els organitzaren els més grans.

"Tots plegats ´feim escola´. Els alumnes aprenen jugant, sense què això sigui un impediment per a cap activitat. Tracten els continguts curriculars de manera transversal i, a més, hi ha tot un treball sobre emocions, habilitats socials, respecte, cohesió, cura dels més petits, responsabilitat, diversitat, col·laboració, cooperació, manipulació, orientació a l'espai, atenció, concentració...".

Tallers i sortides

Un cop muntades les activitats per part dels mestres i els infants i distribuïts els espais, es desenvoluparen el taller de racó de lectura al pati zen, el taller de punts de llibres i fireta d´intercanvi de contes al pati tranquil, el taller de jocs de taula al menjador de l´escola, les exposicions al gimnàs, el taller de percussió a l´aula de musica, i tot un altre seguit per dur a terme a les aules: teatre, titelles, contacontes en anglès, pintar el drac de Sant Jordi, tallers de panades, crepes...

Durant aquesta setmana efectuaren sortides relacionades amb el Món de Llibres. Així, visitaren la biblioteca i des de l´Escola de Mallorquí proposaren fer jocs lingüístics i un taller de scrabble. Anaren a Cura, lloc on va romandre Ramón Llull durant les seves meditacions, i a vinyes i realitzaren rutes literàries seguint les passes d´escriptors, músics i poetes de Manacor.

Amb l´associació S´Altra Senalla muntaren contacontes i jocs on el comerç just és una eina d´aprenentatge de valors, de consum responsable i de solidaritat.

Amb els punts de llibre de tots els infants convocaran un concurs per triar-ne uns quants i preparar la portada i contraportada de l´agenda del curs vinent.

La cap d'estudis Antònia Fons, confessa que "és tot un plaer veure com treballen i gaudeixen intercanviant propostes per tornar grans i aprendre junts. Esdevé una altra manera d´aprendre de tots i entre tots" .

El col·legi públic manacorí assenyala, finalment, que per produir totes aquestes activitats i tallers "necessitam l´ajuda de l´Associació de Pares i Mares del centre i, també, dels serveis educatius de l´Ajuntament de Manacor. La seva resposta és totalment positiva i volem agrair a tota la comunitat educativa el seu suport i ganes per millorar sempre l´escola".

La fitxa de l'activitat

CEIP JAUME VIDAL I ALCOVER (MANACOR)

Denominació: Setmana Cultural, "Un Món de Llibres" Alumnat: Tots els grups-classe Qui l´aplica: Claustre de professorat

Quan se celebrà: 10, 11 i 12 d´abril

Per a més informació: Equip directiu: ceipjaumevidal@educaib.eu - 971 844 082

Compartir el artículo

stats