Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Activitats

Els escolars viatgen en el temps per la història d´Ariany

Els alumnes del CEIP Guillem Frontera Pascual participen en un projecte que els dóna a conèixer el poble, des de la prehistòria fins a l´edat contemporània - Han realitzat tallers i visites guiades a diversos punts del municipi

Durant aquest curs escolar les mestres del CEIP Guillem Frontera Pascual d´Ariany han iniciat una proposta didàctica per tal de conèixer l'evolució històrica del poble.

Les activitats permeten als escolars fer un viatge en el temps que s´inicia a la prehistòria i arriba fins a l´edat contemporània, gairebé sense sortir del terme municipal d´Ariany.

Això possibilita que els alumnes assoleixin uns coneixements de la història i de l´entorn que difícilment s´aconseguirien si es treballassin només dins l'aula. Es tracta d´una tasca que a hores d'ara no ha finalitzat, ja que es du a terme al llarg de tot el curs escolar.

Les activitats didàctiques s´han estructurat segons els diferents eixos històrics. Aquests són: la prehistòria, el món romà, l´època medieval, l´edat moderna i la contemporània.

Els participants són els alumnes de 3r, 4t, 5è i 6è d'educació primària, i l´activitat ha estat coordinada per la historiadora Roser Pérez Merino, resident a Ariany.

Pel que fa al desenvolupament dels diferents tallers que s´han fet fins ara, aquests es troben estructurats en dues parts ben diferenciades. Cada activitat consta d´una xerrada introductòria a l´aula per tal de donar a conèixer als alumnes els aspectes més rellevants de cada fase històrica, posteriorment els infants realitzen un taller i una visita guiada a un jaciment o edifici històric del poble.

En relació a la prehistòria, la historiadora ha explicat a l´aula alguns dels trets més importants del món talaiòtic amb el suport d´una presentació digital, fent especial referència a alguns jaciments d'Ariany que pertanyen a aquest període. Posteriorment els nins i nines realitzen un taller de ceràmica prehistòrica i una visita guiada a les Coves d'enterrament de Son Bacs, un jaciment arqueològic de l´edat del Ferro, en concret a l´època talaiòtica (900-123 a.n.e).

Pel que fa al món romà, s'han explicat als alumnes els canvis produïts arran de la conquesta romana a les illes. Posteriorment han realitzat un taller de reproducció de llànties romanes i, per finalitzar, faran una visita guiada a les coves del Molí den Gaspar de Sineu, on es localitza un columbari d´època romana.

Les activitats destinades a conèixer l´edat mitjana a Ariany, han endinsat els escolars en la lectura dels textos escrits relatius als fets històrics que van ocórrer al poble, en els segles XIV i XV. Com a complement de l´activitat han realitzat un taller d´escriptura medieval i una visita als edificis d´aquesta època més identificatius del poble, com l´edifici de l´Alberg i de l´església.

D´aquesta manera, els escolars han viscut in situ uns trets històrics difícils d´assimilar. Es pretén que es desenvolupin uns aprenentatges significatius i directament relacionats amb el seu entorn proper i la cultura pròpia.

L´equip docent que du a terme aquestes activitats valora molt positivament poder comptar amb la historiadora, que ha acostat les diferents etapes històriques de manera clara, lúdica i factible. Les activitats fan possible que la història sigui més propera als infants i que puguin gaudir d´uns espais del poble que fins ara els resultaven desconeguts i poc valorats.

Compartir el artículo

stats