Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Març solidari a l´IES Capdepera

La història de Nadia Ghulam i l'Afganistan, a l'institut

L´escriptora afganesa ha visitat els alumnes de Batxillerat de l´IES Capdepera en el marc de les activitats del Març Solidari i del Dia de la Dona

Els alumnes de l´IES Capdepera escolten Nadia Ghulam.

Els alumnes de Batxillerat de l´IES Capdepera varen rebre dilluns una visita molt especial. L´escriptora afganesa Nadia Ghulam va visitar el centre per parlar-los de la seva experiència en un país en guerra i de la seva història personal.

La xerrada es va organitzar en el marc del Març Solidari del centre i del Dia Internacional de la Dona.

En el llibre El secret del meu turbant Nadia Ghulam explica la història que va viure durant molts d´anys, quan es va haver de fer passar per un home per poder treballar i ajudar la seva família, a un país dominat pels talibans on les dones no podien fer pràcticament res ni tenien drets ni llibertats.

Nadia va parlar als alumnes d´un sentiment tan important com l´empatia, sobretot quan es viu en un context de dificultats, i també va denunciar la desastrosa situació que es viu al seu país.

Pel que fa a la seva història personal, Nadia i la seva família van patir un bombardeig en el qual ella va quedar en coma més de sis mesos. Ho varen perdre tot. Un dia li varen dir que el seu germà havia mort. A partir d´aquesta pèrdua, la salut mental del seu pare es va ressentir molt, per la qual cosa ella es va haver de fer càrrec de la família.

En un país amb un règim taliban que menysprea a les dones, les aïlla i les manca de drets i llibertats, Nadia va haver de fer-se passar durant anys per un home per poder treballar.

Després de la guerra va poder tornar a l´escola, tot i que no sesentí acceptada per les amigues.

Amb l´arribada d´algunes ONG al final de la guerra, el seu cas es va fer conegut i així va arribar a Barcelona, on actualment resideix com a escriptora refugiada.

La seva arribada al nostre país la va viure amb dificultats, sobretot per la barrera idiomàtica. Però la seva voluntat va fer que començàs a estudiar i aprendre català, que ara parla perfectament.

Inicialment, Nadia mostrava una postura negativa cap als occidentals, ja que els veia en part com a responsables de la guerra del seu país, degut a la venda d´armes, i també veia que no ajudaven a aconseguir una situació real de pau. Explicà, però, que arran de viure i relacionar-se amb la gent del lloc i, sobretot, d´assistir a una manifestació per la pau, la seva postura va canviar del tot, així com el seu discurs.

Nadia també va explicar com era el Kabul, la capital d´Afganistan on ella vivia, d´abans i el d´ara. Abans era una ciutat oberta i tolerant, però que va canviar arran de la guerra.

La xerrada fou molt interessant per als alumnes, que pogueren descobrir la realitat d´un país en guerra amb ulls d´una dona que l´ha explicada al món amb els seus llibre i les xerrades que fa arreu.

Compartir el artículo

stats