Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La crisi dels refugiats

La tragèdia dels refugiats, explicada als escolars

Amb el lema "tots tenim el dret a lluitar per una vida digna", el CEIP Binissalem ha acostat la crisi dels refugiats als seus alumnes - Ha organitzat nombroses activitats per explicar-los l'origen de la crisi i la problemàtica

Carme Nadal explicà als alumnes el conte d'ACNUR 'La petita Carlota'. CEIP BINISSALEM

El CEIP Binissalem va celebrar, un any més, la setmana de solidaritat i enguany ho va fer amb un tema d'actualitat: els refugiats. Més enllà de la conjuntura d'aquests darrers esdeveniments mediàtics, des del centre varen veure la necessitat d'incidir en les actituds socials davant les persones que arriben a casa nostra fugint de la guerra, de conflictes polítics, de la pobresa extrema i del canvi climàtic.

Parlar amb els infants més petits sobre l'exili no és una tasca fàcil perquè ho veuen com una realitat llunyana, afirmen els responsables d'aquesta escola, que ho va fer deixant que s'expressassin en el seu propi llenguatge i facilitant la comunicació mitjançant els contes i els jocs, per tal d'aconseguir que expressassin el que pensaven sobre la fugida, el trajecte i l'acollida de les persones refugiades. Amb aquestes dinàmiques també s'aconsegueix ajudar-los a parlar de les seves pors i inquietuds.

El programa de la setmana de solidaritat incloïa un ampli ventall de propostes. Hi va haver una xerrada informativa per a famílies a càrrec de Pere Fullana, representant de l'entitat Mallorca Terra d'Acollida, i de Lourdes Carrasco, psicòloga especialitzada amb ajuda humanitària i drets humans.

Els més petits es varen introduir en la temàtica a través del conte d'ACNUR La petita Carlota. Aquest conte mostra un món en el qual un personatge senzill, un simple bufó, té la capacitat de brindar ajuda a una nina que la necessita. Na Carlota representa a tots els infants refugiats i ens mostra la importància de l'acceptació i la generositat. El conte va anar seguit d'una xerrada lúdica i interactiva a càrrec de Carme Nadal, una fotògrafa professional que, través d'una tasca molt pedagògica i il·lustrativa, va saber transmetre als alumnes d'Educació Infantil i primer cicle de Primària diferents realitats que ella havia viscut. Així, els escolars pogueren entendre que na Carlota realment té molts de noms i és real.

Amb els alumnes de segon cicle de Primària, s'endinsaren dins el tema del refugi i asil, també mitjançant el conte: L'ametller no va poder fugir, del projecte Brisa. És un material creat conjuntament pel Comitè Català d'ACNUR i el Grup de Recerca Mossa de la Universitat Autònoma de Barcelona amb l'objectiu és promoure el coneixement dels fenòmens del refugi i asil entre els infants, les seves famílies i la comunitat educativa i, també, fomentar la comprensió i el respecte pels Drets Humans.

Una altra activitat va ser el taller impartit per S'Altra Senalla titulat I si nosaltres fóssim el món, destinat a l'alumnat de 3r cicle. És un joc de simulació on el grup representa el món i els alumnes els seus habitants, amb l'objectiu de viure els desequilibris entre continents i introduir el tema de la cooperació per al desenvolupament i dels moviments migratoris.

Una de les dinàmiques que més varen motivar als alumnes de 2n i 3r cicle fou la sessió d'Skype amb Onio Reina, membre de PROEM-AID, l'entitat a la qual han donat la recaptació econòmica de la setmana cultural. És un equip format per un grup voluntari de professionals de l'emergència: bombers, bussejadors, nadadors de rescat i sanitaris que lluiten en les tasques de rescat de refugiats que intenten arribar a altres països a través de la via marítima.

Els escolars es varen mostrar molt interessats de poder parlar amb una persona que, dia rere dia, lluita de forma voluntària a les costes de Lesbos (Grècia). Finalment, varen concloure aquesta sessió dos membres de Mallorca Terra d'Acollida, Pere Fullana, qui va explicar a l'alumnat de les finalitats d'aquesta plataforma ciutadana que s'està preparant per si en algun moment arriben refugiats a Mallorca, i Xavier Ferré, fotògraf que ha fet una estada a diferents camps de refugiats a Turquia.

Ja el darrer dia, 29 de gener, Diada Escolar de la Pau i la noViolència, es varen recollir totes les aportacions voluntàries per tal de col·laborar amb PROEM-AID. Com és costum, el bus de la Germandat de Donants de Sang va visiatar el centre.

La recaptació total per l'associació PROEM-AID fou d'aproximadament 1.400 euros, les donacions de sang de 18 borses (700 cl aproximadament) i la venda de productes de S'Altra Senalla de prop de 200 euros.

"Tots els que formam la comunitat educativa del CEIP Binissalem pensam que hem contribuït a lluitar per una vida digna. Esperam de tot cor que el dia de demà els nostres alumnes, que són el futur, puguin lluitar perquè aquestes injustícies formin part d'un passat", conclouen els responsables del centre.

Compartir el artículo

stats