Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Projectes, experiències, activitats

La solidaritat, ADN de les cooperatives d'ensenyament

El proper dia 30 de gener se celebra el Dia Mundial de la No Violència i de la Pau - Feim un recorregut per les cooperatives d'ensenyament de Mallorca, per descobrir com treballen els conceptes relacionats amb la solidaritat

El col·legi Aula Balear ha estat guardonat amb el VII Premi Nacional Vicente Ferrer d'Educació per al Desenvolupament. cooperatives d'ensenyament

"Les cooperatives d'ensenyament tenen uns trets d'identitat que d'una manera o altra marquen l'empremta del nostre quefer diari. Entre aquests, podríem destacar l'aconfessionalitat dels nostres centres, la defensa de la llengua catalana com a llengua vehicular de l'aprenentatge a les nostres escoles, la defensa de l'escola inclusiva o el compromís amb el medi ambient. Però avui amb motiu del Dia Mundial de la No Violència i de la Pau del proper dia 30, volem oferir-vos un petit tast de com les cooperatives d'ensenyament treballam la solidaritat amb els nostres alumnes. Deim tast, perquè som conscient que oblidarem qualque centre i dels que vos presentam, segur que de totes les informacions que ens han fet arribar, haurem deixat a banda alguna cosa".

Amb aquestes paraules, Enric Pozo, president del sectorial d'ensenyament i Xavier Seguí, secretari, inicien l'exposició de les activitats de solidaritat que duen a terme les cooperatives d'ensenyament.

Aula Balear

Aula Balear ha estat guardonat amb el VII Premi Nacional Vicente Ferrer d'Educació per al Desenvolupament que atorga l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament del Ministeri d'Assumptes Exteriors i Cooperació pel treball realitzat per les dues classes de 4t ESO. Han creat i gestionat una ONG que compta amb una contrapart en un país del sud, Perú, formada també per estudiants de la comunitat indígena d'Altahualpa. La necessària comunicació entre ambdues parts ha estat facilitada per l'associació Llevant en Marxa. "Com no podia ser d'una altra manera -emfatitzen- aquest projecte serà l'objectiu durant tot un curs escolar i es vincularà a la matèria d'Ètica i Ciutadania i a la de l'Àmbit Socio-lingüístic".

Mata de Jonc

"Les lectures als diaris sobre els conflictes del Pròxim Orient i la situació dels refugiats sirians ens trasbalsa", asseguren des de l'escola Mata de Jonc que ha treballat de forma molt intensa el conflicte dels refugiats sirians. Durant dos dies els alumnes i docents oblidaren les àrees que estableixen els currículums i els horaris per fer unes jornades de reflexió sobre aquest tema tan candent. Així doncs, ampliaren coneixements, es conscienciaren, visitaren l'exposició The most important thing, veren documentals, feren roleplaying i consultaren webs i blogs. La solidaritat amb els refugiats ho justificava tot. Finalment, les emocions i la realitat sobre aquest tema en particular i sobre el dels refugiats en general van sortir a flor de pell amb la visita de Nadia Gulham. Amb ella, els alumnes de Mata de Jonc ja no tenen secrets sobre Afganistan.

Gorgblau (Sant Felip Neri)

Un viatge per somiar és el nom que els alumnes de 3r d'ESO de la cooperativa d'ensenyament Gorgblau (Escola Sant Felip Neri) han donat a la cooperativa que ells han creat. L'objectiu és aconseguir uns beneficis econòmics per a fins socials i solidaris. Gràcies a aquesta engrescadora activitat, es generen experiències dins l'aula que ajuden els alumnes a formar-se com a persones solidàries, cooperadores, autònomes, analítiques, responsables, amb iniciativa i amb capacitat de decisió. Els alumnes d'FPB2 estan immersos en una activitat de caire semblant. A través del projecte ICAPE de la Conselleria, col·laboren amb la Fundació Campaner per sensibilitzar la població i recaptar doblers per lluitar contra la malaltia del Noma.

CIDE

La cooperativa CIDE dóna passes amb En Rodrigo, alumne d´aquesta cooperativa que pateix la malaltia de Sandhoff o Gangliosidosis GM2. Aquesta malaltia rara és una patologia de la qual no se n'ha sentit parlar. Es tracta d´un trastorn neurològic degeneratiu per al qual no existeix, a hores d'ara, cap tractament. Davant això, què fa la cooperativa i tota la comunitat escolar del CIDE?.

Al CIDE, han donat passes amb en Rodrigo.

Varen iniciar una recollida de taps, una xocolatada benèfica nadalenca i mercadets on venien articles fets per les mares de la classe. Es van animar a fer un mercadet que varen muntar a la plaça Major de Palma i una projecció solidària a un cinema de Palma per als més petits on no va quedar ni una butaca buida. L'apima va omplir el Conservatori de Música i Dansa de Palma amb un preciós concert interpretat pel grup de càmera Image Ensemble. El club de bàdminton va fer un campionat solidari i es va organitzar la II Cursa Cooperativa CIDE. El proper concert solidari de les cooperatives al teatre principal serà a benefici de l´associació Stop Sandhoff. "Es pot demanar més solidaritat?", es pregunten.

Es Liceu

Solidaritat i cooperació internacional i local. Aquest és l´esperit del treball envers la solidaritat de la cooperativa. Els darrers anys aquesta cooperativa ha desenvolupat diferents projectes de cooperació amb la intenció que els seus alumnes prenguin part activa de la situació i, per extensió, aconseguir recursos per a donar suport als països empobrits.

Entre les activitats d´àmbit internacional destaca el treball amb una àmplia varietat de pobles (Guatemala, Nicaragua, Senegal, Tanzània, el Sàhara Occidental, Burundi...). Els alumnes han rebut la visita de mestres d´aquests països tan llunyans a la nostra cultura. Una de les tasques primordials que els ocupa dins les aules és la sensibilització i la lluita contra les desigualtats i les injustícies amb què convivim en la nostra societat.

A Es Liceu tenen un amic Massai.

Aquesta cooperativa tampoc deixa de banda les causes més properes del seu entorn, per la qual cosa l'escola i els seus alumnes col·laboren i participen activament amb les seves famílies en campanyes locals de recollida d'aliments, joguines (la darrera cors solidaris a Marratxí), col·laboren en activitats de distribució d´alumnes amb la ONG Solidaris de Monti-sion i també realitzen tasques conjuntes amb la Fundació Deixalles. A més, han signats acords amb organitzacions que promouen el comerç just.

Son Verí Nou

Els seus projectes estan encaminats al fet que tota la comunitat escolar treballi la solidaritat. Cal destacar Taps per a Leo i Izan, una campanya a l'àmbit estatal per a la qual han habilitat un punt de recollida de taps. També realitzen 9 mesos, 9 causes on cada mes se solidaritzen amb una causa diferent (han recollit objectes per als més necessitats, com mantes, jaquetes, joguines, etc.).

Gotes per a Níger és una jornada esportiva amb l'objectiu de potenciar esports alternatius i/o minoritaris que finalitza amb una carrera solidària en la qual s'han d'inscriure voluntàriament, previ donatiu. Els fons recaptats van dirigits a l'organització Embulla't, projecte dirigit per Unicef. Finalment, s'ha de remarcar la seva participació en la neteja del nostre litoral. Per quart any consecutiu col·laborem en la neteja terrestre i marítima de la franja litoral de la zona de Son Verí, a Llucmajor.

Altres cooperatives

Comenten el president i secretari de les cooperatives que "l'extensió d'aquesta secció ens impedia mostrar altres activitats solidàries que fan cooperatives com Manjon, Gianni Rodari, Es Lledoner, Els Dos Pous, Escoleta So N´Oliva, Sa Sitra... Segur que en una altra ocasió les mostrarem. El projecte envers la solidaritat de les cooperatives d´ensenyament té vida pròpia i té futur perquè forma part del seu ADN".

Compartir el artículo

stats