Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Activitat

La biblioteca escolar, un projecte comú

"La biblioteca escolar, un projecte comú" és un projecte de centre iniciat fa quatre anys, que es començà per crear un recurs estratègic per a la promoció de la cultura escrita i com a recurs essencial per al desenvolupament de les capacitats personals i per a l'aprenentatge autònom i cooperatiu.

Des de l'escola Mata de Jonc, capdavantera en l'ensenyament en català a Mallorca, apunten que "la biblioteca és possible gràcies a la feina conjunta de tres grups: la comissió de biblioteca, la comissió de mares i els alumnes col·laboradors (Jonquers)".

Comissió de biblioteca

Expliquen que la comissió de biblioteca, formada per professorat de diferents etapes i de l'equip de suport, actua com a figura representant del projecte i articula la resta de branques. Com a tasques pròpies del grup, es poden citar, entre d'altres, proposar activitats relacionades amb el currículum i esdeveniments importants, com són l'organització de tallers d'animació lectora o d'il·lustració, la participació en certàmens literaris de les cooperatives d'ensenyament?

Precisament enguany, aprofitant que és el centenari del naixement de Roald Dahl, Mata de Jonc ha fet d'aquest autor l'eix central de tota l'escola. D'aquesta manera, en totes les aules fan activitats relacionades amb l'escriptor i des de totes les aules i comissions organitzen activitats per promocionar la lectura de les seves obres. Així, per exemple, cada grup ha pres un nom d'un dels personatges de Dahl (els cocodril enorme, els Culdolla, els Oompa-Loompas, les bruixes, els Minpins...) i ha decorat un llibre gegant amb imatges i frases que els ha inspirat l'obra triada per batejar la classe. Aquests llibres únics i originals, ideats per la comissió de festes, formaran part de la decoració del centre durant aquest curs.

La comissió de biblioteca assenyala que "hem adquirit nous exemplars de la bibliografia de l'autor que ens han servit per muntar una exposició amb llibres de diferents idiomes i per a totes les edats. Així mateix, hem posat en marxa el préstec de «les maletes de Roald Dahl», adreçades a les famílies, ja que contenen obres per a infants, adolescents i adults, en format digital i en paper, a més d'altra informació relacionada amb l'autor o una llibreta perquè els lectors puguin escriure-hi les seves impressions sobre les obres de l'escriptor britànic i d'origen noruec".

Alumnes col·laboradors

Com a cooperativa d'ensenyament, Mata de Jonc considera "molt important la transmissió dels valors cooperatius als nostres alumnes.

Per aquest motiu, en el moment d'iniciar aquest projecte, decidírem organitzar el grup d'alumnes col·laboradors en forma de cooperativa escolar per tal de donar-los a conèixer el funcionament de les empreses cooperatives i les possibilitats laborals que generen i, alhora, treballam la capacitat analítica, l'actitud creativa, la gestió del treball personal i l'assumpció de responsabilitats en el treball en equip".

Foren els primers integrants de la cooperativa qui triaren els nom de Jonquers i establiren la dinàmica de participació i difusió entre tot l'alumnat de les activitats que es duen a terme a la biblioteca.

Actualment els Jonquers són 20, amb edats compreses entre els 10 i els 16 anys. La presidenta de la cooperativa, que compta amb el suport d'un secretari i un tresorer, és qui convoca les reunions que es duen a terme en horari escolar. A l'assemblea general trimestral es revisen els objectius i es distribueixen les tasques entre tots els membres. Cada curs escolar s'hi incorporen alumnes nous, de manera que des de 5è de primària fins a 4t d'ESO tots els grups tenen els seus representants a la cooperativa.

Són moltes les activitats que els Jonquers han duit a terme d'ençà de la constitució: gestionen com a encarregats els servei de préstec a través del programa AbiesWeb, organitzen activitats de migdia (biblioteca i ludoteca), venen llibres de segona mà, preparen sessions de cinema sempre relacionades amb el món de la literatura, arrepleguen informació de la resta d'alumnes sobre els seus interessos i fan propostes per a les noves adquisicions.

Comissió de mares

Una part important de l'èxit del projecte es fonamenta en les activitats que programa i duu a terme aquest grup de mares amants de la lectura i els llibres i que van dirigides tant als joves com als adults.

Gràcies a la seva col·laboració, la biblioteca roman oberta en horari extraescolar dos horabaixes setmanals i les famílies poden gaudir de gran diversitat d'activitats destinades al foment de la lectura.

Algunes d'aquestes activitats són la creació d'un fons bibliogràfic per als adults, l'organització de xerrades entorn de la literatura i l'art, tallers d'elaboració de jocs amb materials de reciclatge i d'animació lectora per als més joves, difusió de les activitats a través del blog de la biblioteca i l'organització del club de lectura que mensualment permet a pares i treballadors del centre compartir emocions i sentiments entorn d'un llibre o un autor determinat. "La seva tasca obre la porta al gaudi de la lectura més enllà de les aules".

Escola Mata de Jonc

Denominació: La biblioteca escolar Alumnat: Educació infantil, primària i secundària Qui l´aplica: Claustre, comissió de biblioteca, comissió de mares i alumnes col·laboradors Quan: Projecte permanent Per a més informació: bibliotecamatadejonc.blogspot.com.es biblioteca@matadejonc.cat

Compartir el artículo

stats