Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Llibres contra la violència

Les violències masclistes, un problema que afecta les dones

El proper dissabte dia 25 és el Dia Internacional contra la Violència vers les dones. Presentam aportacions fetes per les que han estat directores de l´Institut Balear de la dona. Elles reflexionen sobre el tema i recomanen alguna lectura

Desenes de persones protesten per la mort de María Jesús Rufas. MANU MIELNIEZUK

No al masclisme. Ja fa un any i mig que es va aprovar a les Illes Balears la Llei d’igualtat de dones i homes. El títol V d’aquesta llei està exclusivament dedicat a les violències masclistes i a l’atenció, l’acompanyament i la protecció de les dones. Quan a la Llei d’igualtat es parla de violències masclistes en comptes de violència de gènere és per dues coses, d’una banda per posar l’accent que la violència envers les dones és un problema estructural, ens construïm com a dones i homes i construïm les nostres relacions en contexts masclistes. Malgrat anys de moviment feminista per construir un món en què la igualtat de dones i homes sigui efectivament real, la idea de supremacia dels homes per sobre de les dones no s’ha erradicat. D’altra banda, parlam de violències masclistes per anar més enllà de la Llei 1/2004 de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, la qual preveu la violència exercida envers les dones només en l’àmbit de la parella o exparella.

El 24 de novembre de 2016 llançàrem el Pacte Social contra les Violències Masclistes, sota el lema ‘ReAcció’, un pacte en el qual el govern s’impulsa a través de 135 mesures que, repartides en 6 línies estratègiques, pretenen contribuir a la transformació de tots els àmbits: la feina, la casa, l’escola, l’esport, l’oci, la política, etc. Així com també, atendre i acompanyar les dones que pateixen qualsevol tipus de violència masclista. Fer front a la violència envers les dones ha d’anar necessàriament més enllà de l’atenció de les dones, ja que l’objectiu no pot ser només protegir les dones, sinó que l’objectiu és i ha de ser necessàriament fomentar una societat en la qual la discriminació, la dominació i la violència envers les dones no hi té cabuda.

A través del web www.reaccionem.com més de 4.000 persones i al voltant de 250 entitats s’han compromès en la construcció d’unes illes lliures de masclismes. No basten, cal que siguem més les i els que ens comprometem a erradicar el masclisme en totes les seves manifestacions.

El llibre que propòs i què contribueix a eliminar les violències masclistes és el de l’escriptora i activista feminista Barbijaputa Machismo. 8 pasos para quitártelo de encima, editat per Roca Editorial, 2017.

Com si fos un llibre d’autoajuda, a l’estil del llibres per deixar de fumar o de superar la por a volar o de com actuar per tenir èxit en els negocis, l’autora ens ofereix 8 passes per deixar de ser masclista. En principi, ens convida a repensar les resistències que tenen, sobretot els homes, a reconèixer-se masclistes. Com la mateixa autora explica, aquest llibre es desenvolupa capítol a capítol donant resposta a les excuses que solen repetir els homes, tant en converses com en debats sobre igualtat, quan volen enfonsar el discurs feminista.

Sovint es diu que cal que els homes s’impliquin més amb la lluita per la igualtat i en combatre la violència cap a les dones, i molts d’homes estan disposats a implicar-s’hi. Sovint, però, no perceben la construcció de la pròpia masculinitat com a fonament del problema. Segur que la lectura i la reflexió a partir d’aquest llibre provocarà ‘ReAcció’.

BARBIJAPUTA

Machismo. 8 pasos para quitártelo

de encima

Roca Editorial, 144 páginas, 15,10 €

Compartir el artículo

stats