Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Internet, més enllà d´una biblioteca

En aquest moment, sens dubte, internet ha adquirit una nova dimensió com a eina indispensable a la nostra vida

Internet, més enllà d´una biblioteca

Alexandria, a Egipte, era coneguda fa prop de dos mil anys per dues grans construccions. Per una banda, el far, una de les set meravelles del món antic, i per altra banda la biblioteca, la més famosa de l'antiguitat, on es va guardar durant segles tot el coneixement del moment. Es diu que va arribar a tenir més de set-cents mil volums, i que tenia una plantilla de copistes que es dedicava a replicar tot llibre que arribava al port de la ciutat. Aquest afany per emmagatzemar tot allò conegut va ser el que la va fer famosa i la que va permetre que molts savis poguessin estudiar i continuar amb el desenvolupament de les arts i les ciències.

Avui en dia Internet és la biblioteca d'Alexandria contemporània. Poder accedir a gairebé tot el coneixement de manera més o menys lliure a través de la xarxa fa que internet sigui una de les eines més valuoses que ha produït la humanitat. A internet podem trobar digitalitzades des de les obres escrites més antigues als darrers articles científics. Qualsevol producció pictòrica, musical, literària... tot a l'accés de qualsevol persona. Si els bibliotecaris d'Alexandria ho haguessin vist de ben segur que haurien quedat meravellats.

De tota manera, internet va molt més enllà d'una gran "biblioteca", ara és també una immensa Àgora global. Amb el que s'ha anomenat internet 2.0, la informació ha passat de ser "estàtica" per transformar-se en "dinàmica". Primer, les pàgines web varen permetre que qualsevol usuari pogués aportar els seus coneixements i punts de vista per millorar el coneixement de tots. L'aparició posterior de les xarxes socials ha estat un altre punt d'inflexió. La possibilitat de connectar en temps real a persones que, d'altra manera, potser no haurien pogut parlar mai, ofereix enormes possibilitats, i obre camps per al debat i la comunicació abans inimaginables.

I és en aquest moment en què internet ha adquirit una nova dimensió com a eina indispensable a la nostra vida. La comunicació entre les persones, l'aprenentatge de qualsevol destresa bàsica, la solució de problemes quotidians, o l'entreteniment ja no tornaran a ser els mateixos.

El futur d'internet segur que ens depara sorpreses i noves formes de comunicació. Però coneixem el tràgic final de la biblioteca d'Alexandria, cremada en tres ocasions. La humanitat haurà d'estar a l'aguait per defensar internet dels atacs que vendran. Mantenir internet serà mantenir la prosperitat de tothom.

Compartir el artículo

stats