Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Què és cultura

Cultura és... Ciència

Portades de la revista Science.

De tots els components que formen allò que anomenam cultura, el conjunt de coneixements dels membres que integren aquest grup, societat, poble o nació, tal vegada sigui l´element més important de cara a la seva supervivència a llarg termini. Dels altres elements que composen una cultura, siguin símbols, valors, normes, objectes, etc., molts acostumen a ser per conveni, cosa que fa que dues societats en puguin diferir àmpliament, però siguin perfectament viables.

En canvi, en la qüestió dels coneixements, el conveni no hi té gaire cabuda. Un coneixement, per ser tal, ha de ser cert, i ja fa uns quants segles que la humanitat ja té (o hauria de tenir) clar que només la ciència i el seu mètode de recerca del saber, poden garantir-ne la certesa. Una societat que no basa els seus coneixements en allò que conclou la ciència, està condemnada a fracassar, perquè creix i es construeix a sí mateixa al voltant de la mentida i la falsedat. I això és així no només per a les ciències anomenades ´pures´, sinó per a totes; és a dir, que cal incloure-hi aquí les "lletres" com ara les filologies o la història.

Així, trobam qui defineix la cultura científica com aquell conjunt de coneixements no especialitzats de les diferents branques del saber científic que permeten desenvolupar un judici crític sobre elles i que idealment seria tinguda per qualsevol persona educada. I aquí és tot el sistema falla. Per una banda tenim institucions públiques que associen cultura només a les arts i les lletres, però no a la ciència. Per altra banda, un sistema educatiu que, des d´escoles fins a universitats, limiten l´ensenyament científic a impartir uns coneixements de determinades matèries, però que obvien la més que necessària aplicació dels principis que regeixen aquestes ciències a la quotidianitat de la vida de les persones. És a dir, no contribueixen a que els ciutadans adquireixin cultura científica.

La conseqüència, una societat on, sí, hi ha metges, enginyers, físics, matemàtics o informàtics... però que creu en els ovnis, els fenòmens paranormals, que el tarot pot predir el futur, o que medicines ´alternatives´ (que no són ni medicines ni alternatives) com ara l´acupuntura o l´homeopatia poden curar malalties. Internet ha fet molt de mal facilitant enormement la difusió de falsedats en la societat. I per demostrar que aquesta manca de cultura científica també afecta el món de les lletres, és obligat esmentar aquí que encara avui hi ha qui s´atreveix a afirmar i defensar que mallorquí i català són llengües diferents. Més trist encara, i molt més greu, ho és que hi hagi qui d´aquesta gran falsedat en faci bandera política, i més perillós que ho intenti dur a la pràctica. Lligat amb el que deia abans, és un atac directe a la supervivència de la cultura, i en conseqüència, del poble com a tal. Una societat que creix en la mentida i la falsedat acaba morint. Per progressar i sobreviure com a poble necessitam que la cultura sigui també, científica.

Compartir el artículo

stats