Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

EL LLAÜT, UN ELEMENT PATRIMONIAL

Una barca per creuar la Mediterrània

Ha sortit un llibre imprescindible per conèixer la història d´una de les embarcacions més pròpies de la Mediterrània

Llaüts.

Gràcies als seus autors Bernat Oliver i Bartomeu Homar tenim la sort de gaudir d´una de les escasses obres que apareixen en el mercat editorial sobre embarcacions tradicionals de Mallorca. Ens referim al llibre El llaüt, la barca de la Mediterrània que ha editat l´editorial Documenta.

Sens dubte és també destacable l´esforç de l´editorial per fer possible la publicació d´aquesta obra en una edició magnífica, com no podia ser d´altra manera, i amb un gran nombre d´il·lustracions i fotos que acompanyen el text i que li donen, certament, un valor afegit.

És l´Arxiduc Lluís Salvador a la seva magna obra Die Balearen qui fa la primera descripció gràfica i escrita d´aquesta embarcació tan arrelada com nombrosa a la nostra illa, formant part inseparable del nostre paisatge i de la nostra identitat cultural marinera.

L´obra que tenim a les nostres mans i que ara comentam no ha pogut ser editada en millor moment, m´explico: l´aparició, a mitjans dels anys 60, de noves embarcacions construïdes a base de resines plàstiques i amb nous dissenys i sota el reclam del baix manteniment ha estat una constant i ha anat a més. El llaüt de construcció artesanal, de fusta, i construït per experts Mestres d´Aixa comença el seu declivi que no ha cessat i, pel que temem, està lluny de fer-ho. La desaparició d´aquestes embarcacions és cada dia que passa més evident, aviat la postal típica de Mallorca es farà sense elles. És del tot evident que la deixadesa, arribant al menyspreu, vers el nostre patrimoni marítim es veu reflectida en la desaparició no només del Llaüt sinó també de totes les diferents tipologies d´embarcacions tradicionals que han solcat les nostres aigües.

Aquest llibre que motiva el present comentari, ha tingut una bona acollida, no només pels amants de la mar sinó també pels interessats en la nostra història marinera, els estudiosos i els lectors sobre el tema. Els autors no han enfocat l´obra com un manual tècnic per construir l´embarcació (aquesta tasca queda pendent i esperem que pròximament es faci), sinó que es tracta de donar una visió amena, jo diria més aviat poètica i literària, del que són i sobretot el que han significat aquestes embarcacions dins la societat de Mallorca, no gaire diferent del que ha succeït en molts altres punts de la nostra conca mediterrània. D´altra banda el propòsit dels autors, crec que aconseguit, ha estat pensar en una redacció que qualsevol lector no especialitzat però amb curiositat pugui entendre si decideix embarcar-se en la seva lectura.

L´obra es divideix en dues parts, la primera dedicada als antics llaüts de temps passats i en les seves diferents tipologies: segons la grandària i aparells. Aquí s´explica també el seu origen, cosa d´altra banda gens fàcil de fer i de saber. En aquesta primera part també es comenten els elements de la construcció i els Mestres d´Aixa que ho varen fer possible; també es descriuen aspectes com el contraban, els naufragis, el seu inseparable aparell a vela llatina, fins i tot les tripulacions i la seva organització, o la fe i les creences que la mar porta afegides, sense oblidar una part important de la materialització d´aquesta fe, com són els exvots mariners. En tots i cada un d´aquests aspectes el llaüt és el protagonista.

A la segona part els autors tracten dels llaüts actuals que encara ens queden, molts d´ells amb amenaça d´extinció. Aquí volen fer entendre que aquesta barca tan nostra és, i hauria de continuar sent, un element mariner viu i actiu, ja que té també un component de filosofia de vida o, en paraules més properes a la mar, de "navegació tranquil·la".

Cal apuntar que els llaüts que queden en actiu majoritàriament són d´esbarjo, ja que dels que s´empraven per pescar de forma artesanal, que eren molts fa anys, per desgràcia ja en queden poques unitats. Els autors no s´obliden de donar a conèixer als germans menors del llaüt, com són les pasteres, els gussis i els bots així com també els llaüts emigrats a altres llocs. Un capítol especial és pels llaüts que, per desgràcia, han quedat pel camí, bé destruïts, bé abandonats o bé emprats com a element decoratiu d´alguna rodona d´autovia. També expliquen els autors la relació d´aquesta embarcació amb l´art, que ha estat font d´inspiració per la pintura, la fotografia, el modelisme naval, acabant amb la presència a diferents obres poètiques i literàries.

Cal destacar i agrair que el llibre incorpori en els seus annexos un lèxic mariner, una interessant i àmplia bibliografia i un no poc interessantíssim inventari de les unitats de llaüts que encara avui dia queden a Mallorca amb el seu nom i localització actuals. Sembla que ara per ara el nombre de llaüts en actiu està al voltant dels 600 exemplars

En resum, estam davant una obra digna de formar part de la nostra biblioteca, de lectura amena, amb interessants i nombroses il·lustracions i que sobre el llaüt ens dóna una visió del tot exhaustiva i a més ens acosta al coneixement de l´embarcació més pròpia de les illes Balears i per extensió de tota la Mediterrània.

Compartir el artículo

stats