Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Un clàssic

Retrats en femení

En una època de missatges de mòbil, de mails, de trucades telefòniques, és gratificant retornar als temps on les cartes no sols eren el mitjà de comunicació, sinó que eren l'expressió d'idees, sentiments o pensaments. Eren quasi un gènere literari.

Retrats en femení

Ell@s, dones fora del seu temps, originals, trencadores, poc convencionals, transgressores. Virginia Woolf ens planteja un viatge per diferents èpoques a partir de la paraula escrita de diverses dones. Si volem parlar de literatura moderna (en femení o no) indubtablement hem de fer referència a Virginia Woolf. Ella és capaç de transportar-nos al món interior de les protagonistes, aproximar-nos a les seves idees, apropar-nos a les seves vivències, fer-ne un retrat de la societat en la que viuen. I ho fa amb veu i ulls de dona.

Ell@s, retratos de mujeres, editat per José de Olañeta, col·lecció “el barquero”, traducció de José Manuel Álvarez Flórez, és un retrat personal i irònic de la vida d’algunes dones que ens varen deixar els seus escrits, i on el fil conductor per parlar d’ “ell@s” és la seva relació i/o producció epistolar: les cartes en són l’excusa.

Com en la majoria de les seves obres (una cambra pròpia, els anys, les ones...), Woolf presenta cada personatge, a cada una d’“ell@s” des de l’univers interior i personal. Descobrim una rere l’altra el seu pensament i, a la vegada, el seu entorn (i la societat dels seus dies) i el seu temps, des d’una visió femenina, des d’una perspectiva pròpia per la dona (Virginia) que les dóna vida en aquest llibre; un mirall de dones vist amb ulls de dona. Ell@s no són una excepció, són semblants d’un temps, d’una època, d’un moment de la història i de la situació de la dona en aquell moment.

Osborne s’arriba a casar amb W. Temple després d’un festeig clandestí epistolar. Amb ell recorre aventures per Europa i fins i tot arriba a ser una heroïna.

Wordsworth, amagada, literariament parlant, darrere el seu germà William, no va voler fama.

Wollstonecraft, figura independent, defensora dels drets de la dona, precursora del feminisme modern, i mare d’una escriptora duta a la fama per un monstre, Frankestein.

Jewsbury, la seva relació amb Jane Carlyle, persona, intima, plena d’anades i vingudes, d’encontres i desencontres, de retorns i escapades; i una novel·la: Zoe, la història de dues vides.

Coleridge, ens condueix al món de la fantasia i la imaginació a través dels seus contes.

Sévigné, de mare a filla una recerca, una passió, fins on arriba el mal en la França de les madamme, els palaus, les festes i el rei Sol.

Ell@s és una obra tranquil·la, natural, que s’ha de llegir pausadament, com si fos un gelat que es fon davant els ulls i en boca ens delectàs.

Virginia Woolf

Ellas - Retratos De Mujeres

Olañeta editor, 126 páginas, 15 €

Compartir el artículo

stats