Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Sabios, guerreros y reyes

D´un temps, d´un país

Les editorials illenques fan una molt bona feina pel que fa a la divulgació del patrimoni i de la nostra història

Eusèbia Rayó. coautora, i Jordi Maíz, coordinador del volum.

Adesiara i ben sovint surten nous títols que ajuden a entendre el nostre passat, bona part del qual ens és desconegut als qui no som especialistes.

Fa només uns mesos que Edicions Documenta Balear ha posat en circulació un volum, el contingut del qual és una aproximació a la figura de Jaume III i a l´època en la qual va viure. Jaume III de Mallorca i el seu temps és el seu títol i està format per sis aportacions d´autors diferents més una introducció al tema escrita per qui ho ha coordinat, el professor Jordi Maíz Chacón, doctor en història medieval i professor al centre que la UNED (Universitat d´educació a distància) té a Mallorca. De fet altres dos dels historiadors que signen algun dels capítols també estan adscrits a aquesta universitat, es tracta de Francesc M. Rotger (historiador, periodista i coordinador d´aquest suplement cultural) i Lluís Tudela Villalonga.

El llibre que comentam uneix dos vessants que molt sovint són incompatibles: el rigor històric i el llenguatge planer. Per una banda tots els qui hi participen són especialistes en el seu camp però per l´altra estan avesats a comunicar, bé sia a través de classes, articles o fins i tot (com és el cas d´Eusèbia Rayó Ferrer) a través de contes per a joves.

Anem però a esbrinar les diferents parts de l´interessant volum.

Després del pròleg, Jaume III de Mallorca i el seu temps, una introducció, en el qual l´editor, Jordi Maíz, explica el perquè del llibre i presenta les diferents parts, el professor i catedràtic de la UIB Pau Cateura Bennàsser ens aporta una interessant visió del context polític i econòmic en el qual es va moure el protagonista. Crisis agràries, guerres en el Mediterrani, elements fiscals, préstecs... apareixen en aquest capítol titulat Jaume III: el final d´un projecte inacabat.

Si bé el professor Cateura ja esbrina el tema econòmic, és Lluís Tudela Villalonga qui, a Les activitats econòmiques a la primera meitat del segle XIV. L´etapa del rei Jaume III de Mallorca, entra de ple dins les activitats dels diferents sectors econòmics i en les diferents etapes del regnat, marcades majoritàriament per un desequilibri entre els territoris.

El rei i els seus lligams familiars formen la base del capítol que signa Eusèbia Rayó Ferrer i que ha titulat Llinatge i vincles familiars del rei Jaume III. La història de la família del rei i alguns detalls de la vida dels seus membres ocupen bona part d´aquesta secció.

La llegenda, el mite i la literatura serveixen a Francesc M. Rotger per presentar connexions entre el monarca, el rei Artús i alguns personatges de Shakespeare. Ho fa en un interessant capítol titulat Jaume III, entre Shakespeare i el Grial.

I si volem parlar de documents, qui millor que Ricard Urgell Hernández, el director de l´Arxiu del Regne de Mallorca? En l´apartat titulat L´Administració de Jaume III al Regne de Mallorca i la seva documentació, Urgell aporta dades sobre com era l´administració reial i de com a partir de 1298 s´inicià un procés de modernització "en la línia de les monarquies europees".

I com a tota obra d´aquestes característiques no hi podia mancar una bibliografia. I així, en el darrer i més llarg dels capítols que porta el títol de Jaume III de Mallorca: historiografia i bibliografia, Jordi Maíz analitza la figura del rei Jaume III segons els autors que al llarg dels segles han parlat d´ell. Des de les obres contemporànies fins a la historiografia dels dos darrers segles. Tot un encert.

En resum, estam davant una obra completa, que no deixa racó sense esbrinar i que, com avançàvem abans, tant val per un erudit com per un profà.

JORDI MAÍZ CHACÓN (ED.)

Jaume III i el seu temps

DOCUMENTA BALEAR, 192 P., 20 €

Compartir el artículo

stats