Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Tribuna: Dos anys perduts, per Catalina Soler

Quan han passat dos anys d´un govern de pacte d´esquerres, on Podemos ha estat l´encarregat de dirigir i gestionar l´àrea de Medi Ambient del Consell de Mallorca, ha arribat l´hora de fer una valoració de la seva gestió.

La veritat és que quan varen començar, les seves paraules i promeses de gestió crearen una expectativa que pareixia que serien capaços de seguir amb una gestió de residus o de refugis lloable, però res més lluny de la realitat. Dos anys després assistim a una realitat totalment diferent. Ens trobam davant una inestabilitat de governabilitat que es trasllada a la seva gestió.

Enumeraré, punt per punt, la seva manca de gestió. I començaré parlant de residus. És cert que han aconseguit abaixar la tarifa de tractament de residus de RSU, però la llàstima d´aquesta baixada és que NO s´ha fet cap gestió per reduir costos. Simplement s´han aplicat els paràmetres que s´apliquen a tarifa i que tots són positius. D´una banda, ens trobam amb un augment d´un 15 % en la producció de residus -i això que varen prometre que no augmentarien-, d´una altra, la baixada de preu gasoil i, el més important de tot, que el Govern central ens paga més de 5 milions de euros per la producció d´energia elèctrica renovable gràcies a que en la passada legislatura el PP va fer la seva feina negociant amb Madrid.

Tampoc han estat capaços de dur a aprovació, ni tant sols inicial, el nou Pla Director Sectorial de Residus ni urbans ni d´enderrocs. Han fet molta participació ciutadana, sempre amb els mateixos membres del mateix partit polític a les reunions, i no s´ha avançat res. Aquí no podem oblidar que amb el Pla d´enderrocs duim més de 5 anys de retard.

Dos anys després de l´inici de la seva gestió, han decidit destinar 500.000 euros públics, amb les necessitats socials que hi ha, per encarregar dues auditories externes per controlar a les dues concessionàries: TIRME i MAC. No oblidem que essent Francina Armengol, presidenta del Consell, ja es varen pagar dues auditories externes, una encarregada per UM i una altra pels Verds i no es va prendre cap mesura.

En aquest punt, cal recordar que tampoc han resolt el problema del dipòsit de cendres al qual, recordem-ho, només li queda un any de vida.

I així com parlam de la nul·la gestió en residus, igual ho podem fer de la gestió de Medi Ambient, rutes senderistes o refugis. Han viatjat molt amb l´excusa dels projectes europeus i han posat en marxa diferents projectes del SOIB, on sí s´ha realitzat una bona feina, però dos anys després veiem com han baixat les pernoctacions als refugis i han augmentat les queixes. A més, han obert un refugi nou que nosaltres vàrem deixar amb unes obres programades que tampoc s´han executat. Un refugi que, per cert, amb l´esquerra ha passat a ser de gestió indirecta després d´haver criticat durament aquest model la passada legislatura.

Això sí, de gastar doblers en festes sí que en sabem. Com els més de 10.000 euros que ha costat la celebració dels 40 anys de l´ocupació de la Dragonera. Pel que fa a les rutes, tampoc s´ha aprovat el Pla Especial de la GR 222, Artà-Lluc, i una vegada que el Tribunal Superior de Justícia va aprovar definitivament el Pla de la GR 221 de la Serra de Tramuntana, no s´ha signat cap conveni amb cap propietari ni han obert cap camí nou.

Potser sembli que faig una radiografia molt negativa de la gestió del Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca. M´agradaria fer-la més positiva, però la realitat no m´ho permet. I el més preocupant és que cada dia que passa és un dia menys que li queda al Pacte d´esquerres per donar resposta a les necessitats de Mallorca i dels mallorquins.

Catalina Soler: Exconsellera executiva de Medi Ambient del Consell de Mallorca

Compartir el artículo

stats